В центъра на Москва, на дълбочина 65 метра под земята,

...
В центъра на Москва, на дълбочина 65 метра под земята,
Коментари Харесай

Бункер 42 - тайното скривалище на Сталин, което той никога не посетил

В центъра на Москва, на дълбочина 65 метра подземен, е прикрит противоядреният бункер на Сталин, който е на " бойно дежурство " цели 30 години, откогато е трансфорат в музей.

Това е единственият в света противоядрен бункер-музей. В него се слиза по отвесна шахта с диаметър 6 метра посредством асансьор и стълбище, състоящо се от 310 стъпала, условно разграничен на 18 подземни етажа.

Свръхсекретният боен обект се състои от доста тунели с обща повърхност от 7 000 квадратни метра. Коридор, във тип на лабиринт, извършва защитна функционалност от проникващата радиация. Всяка врата в бункера съставлява железна кутия, запълнена с бетон и се затваря автоматизирано съгласно посоката на вероятната ударна вълна.

Тесните коридори имат голям брой завои за намаляване на ударната вълна.

Изграждането на оборудването стартира през 1950 година, във връзка със опасността от нуклеарен удар от страна на Съединени американски щати. „ Бункер-42 “ е очакван да бъде леговище за първите водачи на Съюз на съветските социалистически републики. Той може да издържи на нуклеарен удар и да укрие от радиация съвсем 5 000 индивида. По това време нито една страна в света не строи сходни обекти. Всички инженери, взели участие в построяването на бункера, подписват документ за неразгласяване на държавна загадка. Заповедта за градежа е подписана от Йосиф Сталин , а бункерът е подготвен за употреба през 1956 година

В обекта има телеграф, радиостанция и всичко належащо за живот, а по време на Студената война неговата продуктивност е поддържана от 3000 индивида.

През 80-те години е взето решение за разглобяване на оборудването и реорганизация на оборудването. Всъщност бункерът е безстопанствен и разграбен.

През 2000-та година той е публично разкрит и става неповторим музеен комплекс, написа pochivka.blitz.bg.

 

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР