В центъра на Гданск, в катедралата "Дева Мария", започна погребението

...
В центъра на Гданск, в катедралата "Дева Мария", започна погребението
Коментари Харесай

В Гданск започна прощаването с убития кмет на града

В центъра на Гданск, в катедралата "Дева Мария ", стартира погребението на убития кмет на за северния полски град Павел Адамович. Церемонията се предава онлайн на огромни екрани на улиците, заяви АП.

В базиликата, където ще бъде положена и урната с праха на Адамович, са ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, другар на починалия, президентът на Полша Анджей Дуда, министър председателят Матеуш Моравецки, някогашният президент на Полша Лех Валенса, други високопоставени представители, в това число някогашният немски президент Йоахим Гаук, кметове на доста полски градове. Днес в Полша е ден на печал и една от най-големите църкви на Европа е цялостна.

Тленните остатъци на Адамович бяха докарани през вчерашния ден в базиликата с тържествено шествие, в което се включиха десетки хиляди. След това тялото бе кремирано.
Адамович бе наръган в неделя предходната седмица с нож от мъж с престъпно минало, който посочи и политически претекстове за убийството си. Кметът умря в болница на идващия ден макар напъните на лекарите да го спасят.

Трагедията се разигра на концерт навън в Гданск по случай приключването на доста известна в Полша акция за набиране на средства с благотворителна цел, наречена "Големият оркестър за празнична помощ ".

Организаторите на днешната траурна гала помолиха жителите на Гданск и всички искащи да се сбогуват с кмета да почетат паметта му, не като носят цветя и свещи, а като дарят средства за щедрост. Затова през днешния ден по улиците на града излязоха доброволци на акцията и други организации
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР