В центъра на Благоевград отдадоха почит пред паметника на великия

...
В центъра на Благоевград отдадоха почит пред паметника на великия
Коментари Харесай

Годишнината от Илинденското въстание бе отбелязана в Благоевград

В центъра на Благоевград отдадоха респект пред паметника на великия бунтовник Гоце Делчев на площад „ Македония " във връзка 116 години от експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание.

Благоевград

С достоверни български дрехи, пушки и флагове от " Клуб Традиция " припомниха част от събитията от лятото на 1903 година

Д-р Кирил Алексиев, шеф на Регионален исторически музей - Благоевград: Това е еманацията на съпротивителната битка на българите против османското господство в Македония и Одринско и е доста значима дата за нас, ние сме наследници и няма човек, които да не е обвързван с тези паметни събития, тъй че би трябвало да почитаме паметта на нашите предци.

Илинденско-Преображенското въстание е кулминационната точка на национално-освободителната битка на македонските и тракийските българи. Заради потушаването му 30 000 души от засегнатите райони на Османската империя са избягали в България.

Атанас Стоянов, народен представител: Затова сме тук, с цел да почетем паметта, точно на тези велики българи и с цел да не забравяме, че с цел да бъдем ние през днешния ден живи, те се бориха, те живяха те умираха, с цел да я има през днешния ден България свободна и самостоятелна.

116-тата годишнина от експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание уважиха в Банско и на прохода Предел край Разлог.
 Годишнината на Илинденското въстание беше маркирана в Северна Македония Годишнината на Илинденското въстание беше маркирана в Северна Македония
Илинденското въстание е зов за обединяване, уточни през днешния ден министър председателят на северна Македония Зоран Заев във връзка държавния празник Ден на Републиката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР