В целия свят, в автомобилната индустрия работят около 11 милиона

...
В целия свят, в автомобилната индустрия работят около 11 милиона
Коментари Харесай

Morgan Stanley: „Електромобилите ще оставят милиони хора без работа“

В целия свят, в автомобилната промишленост работят към 11 милиона души. Но сглобяването на електромобили е доста по-лесно от колите с ДВГ, те се повреждат доста по-рядко и не изискват чести прегледи и поправки.  Експертите пресметнаха, че всеки трети, ангажиран в автомобилната промишленост, ще би трябвало да си търси нова работа.

Старшия аналитик на Morgan Stanley Адам Джонас прогнозира, че през идващите години се чака доста огромен и постоянен растеж на пазара на електрически автомобили. Според неговите пресмятания, броят на електрическите автомобили внезапно ще нарасне, освен това за сметка на елементарните ДВГ коли.

„ Традиционната автомобилна екосистема съществува към този момент 100 години и обезпечава милиони работни места. Но обстановката напълно скоро ще се промени “ – твърди специалистът.

Джонас акцентира, че измененията на автомобилния пазар ще се отразят освен на пазара на труда, а и на финансовите индикатори на автомобилните компании.

Аналитикът се базира на думите на ръководителя на VW Group Херберт Дис. Преди няколко месеца Дис пресметна, че производството на автомобил с ДВГ изисква 30% повече работна мощ спрямо производството на електрически автомобил. Оттук следва изводът, че броят експерти, работещи в автомобилната индустрия ще намалее най-малко с една трета и ще спадне до към 8 милиона души. Предстоящите всеобщи уволнения ще костват на автоиндустрията над $60 милиарда.

Експертът е на мнение, че едвам в този момент следва огромната роботизация и автоматизация на производството на електрически автомобили.

Като образец се показва компанията Tesla. Илън Мъск не съумя да настрои роботизираните поточни линии, само че един ден ще го направи. Ще се появят нови роботи с по-големи умения, които ще понижат на половина работните места в тази индустрия.

Преди време Джонас предвижда, че американският стартъп Rivian ще може да бъде съперник на Tesla, профилиран в производството на електрически джипове и пикапи. Той е на мнение, че към сегашен ден компанията на Илън Мъск владее 80% от пазара на електрически автомобили, само че в близко бъдеще обстановката може да се промени.

Експертът смята, че точно Tesla и Rivian дефинитивно ще разбият обичайния ДВГ модел, само че по едно и също време с това ще провокират всеобща безработица в автомобилната индустрия.

Проблемът няма да засегне единствено Съединени американски щати. Според немския профсъюз IG Metall, електрическите автомобили ще оставят без работа хиляди немци. Основната рискова група са автомобилните механици, профилирани в ремонта и слагането на мотори с вътрешно горене и скоростни кутии. Електромобилите съществено се разграничават от ДВГ, а скоростната кутия при тях напълно рядко срещано изключение.

„ Към 2030 година преходът към електрически автомобили непосредствено или индиректно ще засегне веси втори работещ в сферата ма произвеждане на силови елементи за леките коли “ – означиха представителите на организацията.

Някои компании към този момент се приготвят за всеобщи съкращения. Volkswagen да вземем за пример разгласи, че към 2023 година ще редуцира 7 000 работни места.

 

kaldata.com

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР