В Царските салони на Военна академия „Г.С. Раковски“ се състоя

...
В Царските салони на Военна академия „Г.С. Раковски“ се състоя
Коментари Харесай

Проф. Стоян Дечев: Да работим за престижа на университетските преподаватели

В Царските салони на Военна академия „ Г.С. Раковски “ се състоя постоянно съвещание на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в Република България.

Любезен хазаин на това заседание беше ген.-майор доктор Груди Ангелов – Началник на Военна академия „ Г.С. Раковски “. На съвещанието участваха Министърът на образованието и науката на Република България господин Красимир Вълчев, Зам.-министрите - господин Петър Николов и госпожа Таня Михайлова. Реалният управнически екип на Министерството на образованието и науката беше показан и в лицето на трима шефове на дирекции в Министерството, както и неговия основен юрист. Освен това, събитието почетоха Зам.-министърът на защитата Генерал-лейтенант (о.р.) доктор Атанас Запрянов, както и съветникът на Министър-председателя на Република България и секретар на Съвета по сигурността към Министерски съвет господин Георги Кръстев.

Преди провеждането на съвещанието по авансово заложения дневен ред, Председателят на Съвета на ректорите и ректор на Минно-геоложкия университет проф. Любен Тотев публично показа на колегията новия ректор на Университета по библиотекознание и осведомителни технологии (УниБИТ) проф. д.н. Ирена Петева. Тя беше посрещната извънредно задушевно от всички сътрудници и посетители на събранието, които пожелаха триумф на младата професорка.

В продължението на срещата проф. Тотев предложения на формалната естрада някогашния ректор на УниБИТ проф. Стоян Денчев, който все още е Председател на Общото заседание на УниБИТ и Директор на Института по информация и сигурност. В словото, което произнесе проф. Тотев пред аудиторията, посочи заслугите на проф. Денчев за основаването през 2010 година на най-новия български университет, като не пропусна да спомене, че той е естественото продължение на един от най-значимите явления в българското обучение – Държавния библиотекарски институт.

Проф. Тотев посочи активността и заслугите на проф. Денчев, в качеството му на един от най-видните общественици в страната и приносът му по линия на опазването и съхраняването на българското материално и нематериално културно завещание като Председател на Съюза на националните читалища в цели два поредни мандата, и в продължението в този момент като негов Почетен ръководител.

Както е известно, задачата на проф. Денчев за издигане престижа на българската просвета, обучение и просвета е огромна и се добавя от участието му в редица задгранични научни и просветителни академии. Той е притежател на доста интернационалните оценки за просвета и обучение, гост-професор в Калифорнийския университет в Бъркли и дълготраен член на настоятелството на патриаршеския храм „ Св. Александър Невски “ в София.

Проф. Денчев, благодари за признанието като посочи ролята на ректорските управления, които дружно и в симбиоза с сполучливия министър Красимир Вълчев, реализираха забележителни резултати в развиването на българското висше обучение. Това отчетливо се вижда в сегашния мандат на министър Вълчев и неговите сътрудници.

Проф. Денчев бърна внимание на аудиторията, че освен той персонално, само че и ректорите на висшите учебни заведения в България поддържат напъните на държавното управление за издигане ролята на българските учители в структурата на актуалното българско обществото, като акцентира, че идната задача на държавното управление и респективно на Министерството на образованието и науката, която не търпи отсрочване, е да бъде обърнато внимание и на престижа и ролята на университетските преподаватели, които всекидневно способстват за издигането на престижа и просперитета на нашата Родина.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР