В Църквата Свети Архангели в Бачковския манастир реставрират живописен стенопис

...
В Църквата Свети Архангели в Бачковския манастир реставрират живописен стенопис
Коментари Харесай

Реставрират стенопис от ХIV век в Бачковския манастир

В Църквата „ Свети Архангели ” в Бачковския манастир реставрират изящен стенна живопис от XIV век.

" Там откриха по-стар изящен пласт от XIV век, a от горната страна има и от XIX век. Сега се изследва XIV век, в случай че е по-ценен и по-добре непокътнат, той ще бъде оголен за посетителите ", заяви секретарят на Бачковския манастир Теодор Пеев пред БГНЕС.

Реставрацията може да бъде дефинитивно приключена най-рано следващата година, сподели още Пеев.

" Процесът по реставрацията стартира преди към 2 години. Завършени са стенописите в притвора с екип, управителен от проф. Григор Григоров. Скоро привърши реставрацията и на централната черква. Там има фрески от 1850 година от одринския зограф Моско Велев, които са с доста високо качество ", означи секретарят.

Проектът се прави със средства от частен спонсор.

Бачковският манастир се намира на 10 км от Асеновград. Построен е от двамата братя грузинци Григорий и Абасий Бакуриани през 1083 година по времето на византийския император Алексий I Комнин. Двамата братя са били висши административни чиновници при него.

" Той е подарил земите към Бачковския манастир, към Пловдив, част от родопските села на Григорий Бакуриани поради военните му заслуги към империята. В устава написва: за упокой на моята неверна душа и на моя брат Абасий “, който към този момент е умрял по време на основаването, само че завещава обилни суми и земи за реализирането му ”, споделя още Теодор Пеев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР