В църквата San Marziale до централната част на Венеция, специалисти

...
В църквата San Marziale до централната част на Венеция, специалисти
Коментари Харесай

Творби на забравени жени художнички във Венеция заживяват нов живот

В църквата San Marziale до централната част на Венеция, експерти по изкуството смъкват две платна, които са били заковани за стената на църквата в продължение на доста години. Картините, за които се счита, че датират от края на 1720 година или началото на 1730 година, са от жена художничка на име Джулия Лама. Съществува възможност тя да е първата жена художничка във Венеция, която основава огромни платна за църкви. Тя е щерка на художник, която по този начин и не се омъжва през живота си, само че има способности на умела математичка и поетеса.

Според исторически сведения, хората на изкуството по това време са се фокусирали най-вече върху пола й, като са се питали по какъв начин жена с подобен монотонен външен тип може да основава толкоз изтънчени картини. Лама обаче съумява да сътвори близко другарство с художника Джовани Батиста Пиацета, като те са повлияни един от различен през цялото си творчество.
 Търси се нов шеф на Българска национална телевизия 5 май 2022 | Започна процедурата за избор на нов общоприет шеф на Българска национална телевизия. Мандатът на сегашния началник Емил Кошлуков изтича...
Над 200 произведения разкриват, че Джулия Лама е една от първите дами художнички, които са изучавали изкуството на голото тяло. По това време дамите нормално са били изключени от проучването на човешките форми, макар че те са фундаментали за изкуството.

Музеят „ Ca'Rezzonico “ във Венеция съхранява серия от картини на Джулия Ламa, които са в действителност впечатляващи. Лама рисува творби, като слага човешкото тяло в центъра на своето изкуство. Свалянето на творбите й от стените в църквата е деликатна интервенция. Гвоздеите, които държат творбите, са ръчно изковани, описват специалистити пред " BBC ".

Представители на американската организация за изкуство „ Save Venice “ показват нов план „ Жени художнички от Венеция “, който разкрива творбите на към 30 дами, творили в града сред 16-и и 18-и век.

" Не е имало огромен интерес към проучването на изкуството, основано от дами във Венеция, а има доста скъпи произведения. „ Save Venice “ има за цел да обърне вниманието на обществеността към тях ", споделят от организацията.

Венеция е известна като града на съкровищата в изкуството, където може да се почувствате като че ли всяка дребна черква е шедьовър, а всеки музей разкрива величието на изкуството. Историята на венецианското е доминирана от мъже, само че нещата последователно стартират да се трансформират.

Обнадеждаващо е, че За първи път в историята на Венецианското биенале преобладаващото болшинство – 80%, са дами. Освен това - двата Златни лъва за цялостна кариера са за германката Катарина Фрич и чилийката Сесилия Викуня. Изложбите на националните павилиони също показват повече дами художнички от нормално, в това число Соня Бойс в английския павилион. Тя е първата чернокожа жена, която в миналото е представлявала Англия.

Междувременно в град като Венеция, където мъжете художници са изучавани от епохи, е извънредно време да излязат на напред във времето историите на дамите, които творят един до друг с тях.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР