в. Труд Три сватби чакат това лято бургаските спасители. Ще ги

...
в. Труд
Три сватби чакат това лято бургаските спасители. Ще ги
Коментари Харесай

Чехкинче, рускинче и шопкинче попаднаха в мрежите на бургаските гларуси

в. Труд Три сватби чакат това лято бургаските спасители. Ще ги вдигнат сътрудниците им, които през предишния сезон се загаджили с чехкиня, рускиня и нашенска хубавица от столицата. Свалката с бъдещите съпруги станала навръх плажа, до момента в който морските изпълнявали дълга си по вишките. Те бдели за сигурността на туристите, само че това не им попречило да мернат бъдещите си половинки. Веднага забелязали хубавиците и им налетели, като истински гларуси от едно време.  

През зимата им били на гости- двамата спасители поживели в странство и връзките към момента били обещаващи и пълноценни. Така че това лято се чака спасителски взрив на сватби с мъжете по постовете. " Радваме се от сърце за тях. това демонстрира, че гларусите-спасители не са се предали. Спазваме традициите от едно време, когато по красивите мъже на постовете се заглеждаха най- към този момент чужденките и бяхме най-хубавата реклама за родното море. Много от дамите идваха на отмора точно поради славата на хубавите мъже. От друга страна, ние сме потомци на популярния бургаски зевзек и гларус Петьо Пандира. Той е бил избавител на плажа и мъжага и сме горди, че работим същото ", споделиха сътрудници на бъдещите морски младоженци.  

В края на май спасителите чакат концесионерите да ги повикат и да създадат първа спявка за новия сезон. Първоначално ще има обходни двойки, след това ще закипи същинското лято. Само на Северния плаж постовете ще са 14, а стражите 28 на брой, само че дружно със старшия избавител и сменниците стават 35 души. На Централен плаж постовете са 7. Спасителите по родното море са недостиг и по тази причина тази година ще има фрагменти от Украйна, Молдова. Беларус и Латвия.  

Спасителите си имат своя, вътрешна сигнализация за изгубените по пясъка деца. Особено в пиковите месеци юли и август, когато линията е препълнена, малчуганите постоянно се губят. Тъй като от дълго време по плажа няма радиоуредба, с цел да оповестяват кой мъник са намерили и да успокояват родителите, спасителите са измислили хитро решение на казуса. Качват детето на раменете си и по този начин майките могат да видят детето дезертьор. От този сезон тази сигнализация за изгубени деца става публична, сподели Петър Русев, началник на спасителите на Северния плаж.  

Друг проблем, който ги изправя на нокти е мъртвото неспокойствие. То е особено за края на юли и началото на август, само че времето през последните години е непредсказуемо и сервира разнообразни изненади. Миналия сезон да вземем за пример стартира още през юни. Мъртвото неспокойствие “вдига " червен байрак и къпането е безусловно неразрешено, защото то копае рискови подводни ями и дърпа във вътрешността и най-опитните плувци. " Когато морето е рисково и стартира мъртвото неспокойствие, първи за него ни алармират гларусите ", описват стражите.   Ако гларусите се скупчват на брега, значи морето е рисково, а щом стартират да кацат върху вълните – върви към оправяне. Друг трик, който са научили, с цел да си схващат в действителност добре от работата, е по какъв начин да схващат посоката напразно. По носовете на корабите. Накъдето е извърнат носът на морския съд – оттова духа. Новото тази година ще е, че до всеки пост ще има демонстрации от представители на БЧК. Те ще демонстрират по какъв начин се прави сърдечен масаж, избавяне на доста хора с дълго въже и други правила на водното избавяне.  

Родните морски стражи избират чужбина. И те, като фрагментите в хотелите на Слънчев бряг, желаят по-голяма заплата. до момента в който у нас един избавител получава по 800 лв. на месец, в Кипър да вземем за пример възнаграждението е 1500 евро, и то в случай че си избавител на басейн. Морските спасители са още по-добре платени. И най- значимото: сезонът там е по- дълъг. Само четири месеца в годината морските се постанова да си стоят вкъщи, и то отново платени.  

Всеки от тези четири месеца получават по половин заплата, с цел да не си и помислят да вървят на друга работа. За съпоставяне, у нас през зимните месеци морските спасители работят като огняри или строители, с цел да се препитават.  
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР