В Троянския манастир започна Светата литургия за празника Успение Богородично,

...
В Троянския манастир започна Светата литургия за празника Успение Богородично,
Коментари Харесай

Започна Светата литургия за Успение Богородично в Троянския манастир

В Троянския манастир стартира Светата литургия за празника Успение Богородично, храмов празник на светата обител. Службата се оглавява от Пловдивския митрополит Николай в съслужение с други духовници, а Негово Светейшество патриарх Неофит участва молитвено.


Той бе посрещнат в манастирския храм от игумена на светата обител Велички свещеник Сионий. На влизане в храма благослови и поздрави всички християни с днешния ден.
" Тези, които обичат манастирския живот, дано да престъпят свещените двери на светата обител и да потърсят небесното благословение на Божията майка. Всички миряни е добре да заделят от скромните си средства за възобновяване на тази света обител. Честит празник ", сподели Негово Светейшество.
Патриарх Неофит продължава традицията на своя предходник патриарх Максим всяка година да участва на тържествата за отбелязване на храмовия празник на Троянската света обител - Успение Богородично /Голяма Богородица/.

На този ден манастирът се изпълва и с миряни от цялата страна, пристигнали да се помолят пред чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица. Те се стопират и да се поклонят пред гроба на починалия патриарх Максим, намиращ се зад чудотворната икона в манастирския храм.

В светата обител се чака да дойде и министър председателят Бойко Борисов, който ще прегледа приключващия ремонт на Антимовото крило, за който предходната година по това време държавното управление отпусна 500 000 лв..

В 11.00 часа ще стартира литийното шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица, която ще бъде изнесена от манастирския храм и пренесена до мястото, където е направила първото знамение.

Днес в село Орешак стартира и обичайният Панаир на занаятите, който ще продължи до 19 август. Заради него и храмовия празник основната улица в селото, водеща до Троянския манастир, е затворена. Осигурен е обходен маршрут в посока Черни Осъм.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР