В трите най-големи града - София, Пловдив и Варна, освен

...
В трите най-големи града - София, Пловдив и Варна, освен
Коментари Харесай

Районен кмет или фокусът да управляваш 100-хиляден град без свой бюджет

В трите най-големи града - София, Пловдив и Варна, с изключение на за кмет на общината, на 27 октомври ще се гласоподава и за кмет на регион. В някои от регионите - като софийските " Люлин " и " Младост ", живеят над 100 хиляди души. Те са по-големи от множеството регионални градове, само че не са независими юридически лица както общините, а кметовете им нямат собствен независим бюджет.

И районният кмет не може самичък да подписва контракти, в случай че не е акредитиран от кмета на огромната община. " Той е цар с картонена корона ", счита Милка Христова от Българска социалистическа партия, зам.-председател на Столичния общински съвет. Тя показва, че районният кмет получава единствено толкоз пари, колкото са му отпуснати от бюджета на огромната община и утвърдени от общинските съветници. Тези пари са целеви - за заплати на общинските чиновници, за общинските учебни заведения и детски градини и други

В 122-хилядния " Люлин " няма нито концертна зала, нито изложба, нито спортна зала. Това е по този начин, тъй като всички решения се взимат в централната община, беше изводът, изработен на полемика сред архитекти и урбанисти за градската среда в Съюза на архитектите в България.

Районният кмет се назначаваше от кмета на общината до влизането в действие през 2014 година на новия Изборен кодекс. От предходните локални избори през 2015 година той се избира директно, което е крачка към децентрализацията и развиването на локалното самоуправление. Въпреки това правата му на админ не бяха увеличени.

Това не понижи интереса към тази управническа служба. За нея в София заплатата е 2200 лв., като единствено за кметовете на " Люлин " и " Младост " тя е 2500 лева

Общо 461 са претендентите да станат областен кмет

В Общинската изборна комисия на София са се записали 344 претенденти да станат областен кмет на някой от 24-те региона. Най-много искащи има за регион " Красно село " - 18. Следват " Младост ", " Овча купел " и " Искър " - със 17, а за " Люлин " са 16.

В Пловдив искащите да оглавят някой от шестте региона са 72. Най-много са записаните претенденти за " Централен ", за " Северен " и " Южен " - по 13.

Във Варна регионите са пет, а броят на претендентите - 45. Там ползата е максимален към регион " Одесос " - 11 души и към " Приморски " - 10.

Какви са рестриктивните мерки за кмета на регион

Бюджетът на региона е част от общия бюджет на общината като за София средства се отпускат на тримесечие. Приходната част на районните бюджети се образува от приходи от общинския бюджет и от лични извънбюджетни сметки - наеми, дарения и други

Кметът на регион извършва бюджета на общината в частта му за региона, гласи чл.46, ал.1, т.1 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. Така те по закон са второстепенни разпоредители с бюджетни средства, което значи, че кметовете им не образуват и действително не разполагат със собствен бюджет.

" Бюджетът на региона не се отнася за финансовите разноски и на процедура регионите не могат независимо да ръководят огромни планове ", изяснява Мария Ачкова, кмет на регион " Средец ".

Това важи и за големите региони като " Младост ", " Люлин " и " Надежда ", които са по-големи по население от много регионални градове.

Районният кмет не събира и локалните налози и такси. С тях в София се занимава дирекция " Общински доходи " на Столичната община.

Районите не са независими юридически лица, заради това те са със свити благоприятни условия за независими решения.

Районният кмет подписва контракти единствено в случай че е акредитиран от кмета на града

" Сключването на контракти от районния кмет е по упълномощаване от кмета на Столичната община ", изясни Мария Ачкова от ДСБ, кмет на централния регион " Средец ".

При изредените ограничавания в този момент е доста мъчно претендентът за областен кмет да изготви реалистична стратегия, сподели тя. Изпълнението й в по-дългосрочен проект става подвластно от доста незнайни - кой ще бъде определен за кмет на общината, дали ще е от същата партия или от друга. Кои политически сили ще преобладават в общинския съвет, както и коя партия ще господства в дадена отраслова комисия.

" Тук има както политически детайл, по този начин и личностен – с някои хора можеш да работиш добре, с други – не. За моя мандат, мога да кажа, че в Столичната община и в общинския съвет отношението беше в множеството случаи видимо неутрално – до намерено враждебно ", сподели Ачкова.

Тя даде образец с ремонта на ул. " Граф Игнатиев ", която се намира на територията на регион " Средец ". " На един стадий представители на ГЕРБ в Столичния общински съвет разпространяваха обществено тезата, че всички участници в строителството са си свършили доста добре работата и единствено районният кмет не е извършил задължението си да осведоми жителите. В следствие се видя, че това изобщо не е по този начин ", изясни Ачкова.

" Районният кмет е недомислица. Той стои на вратата, хората го търсят за решение на проблемите, само че той нищо не може да направи ", разяснява Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация, претендент за кмет на София, на предизборна среща.

Константин Павлов от " Демократична България ", в този момент претендент за кмет на регион " Лозенец ", не се тормози от лимитираните пълномощия на тази служба. Убеден е, че обединяването ще има мощна група в Столичния общински съвет, " от която ще зависят доста неща и тогава ще върша политика с ресурсите, които общинският съвет ще заделя за регион " Лозенец ", споделя той.

Павлов се надява групата на " Демократична България " в общинския съвет да успее да наложи концепцията си за делегирани бюджети на обособените региони. " Защото независимостта на районния кмет в този момент е като на детенце, което пращате с точни пари да купи нещо от магазина. Толкова е огромна ", изяснява той.

" Дневник " потърси мнението и на настоящи районни кметове от ГЕРБ. Някои от тях показаха подготвеност, само че трябваше да получат позволение от предизборния щаб на партията. Оттам отклониха предлагането с претекста, че " всички районни кметове в този момент са доста заети с изборите и нямат опция ". В София районните кметове на ГЕРБ са 18 от общо 24.

Положението в този момент е деконцентрация, вместо децентрализация

Това е мнението на Ачкова. Въпреки това тя акцентира, че директният избор на областен кмет е израз на политиката на децентрализация в огромните градове, която е освен потребна, само че и наложителна по европейските стандарти. Сегашното състояние дефинира по-скоро като деконцентрация, а не действителна децентрализация.

В момента инициативността на районния кмет е спъвана от тромава процедура за всяко потребно начинание, е наблюдението на Милка Христова от Българска социалистическа партия, зам.-председател на Столичния общински съвет.

" Ако районният кмет реши да ремонтира вътрешна квартална улица, той би трябвало да напише докладна до Фандъкова, а тя – до компаниите, които поддържат уличната мрежа ", изясни тя. Според нея в този момент огромни региони като " Младост " нямат лични средства за поддържане на детски площадки и градини.

" Трябва да се даде опция най-малко 20 % от капиталовата стратегия да се дефинира от районния кмет. Той да показва обектите в региона, където да се извършат поправки, несъмнено, с присъединяване на гражданските общности и начинания. В момента централната общинска администрация взема решение къде какво да се прави ", добави Христова.

Какви компетенции дава законът на районния кмет

В Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, чл.46 обрисува дейностите, които прави районният кмет:
- извършва бюджета на общината в частта му за региона.
- дава отговор за стопанисването на избрани от общинския съвет обекти на общинската благосъстоятелност.
- провежда провеждането на благоустройствени, комунални и други мероприятия
- назначава и освобождава чиновниците в районната администрация
- води регистрите на популацията и гражданското положение и ги актуализира в ЕСГРАОН
- обезпечава осъществяването на административни услуги на физически и юридически лица
- обезпечава спазването на публичния ред в региона
- управлява отбраната на популацията при бедствия и повреди
- провежда осъществяването на актовете на общинския съвет и на кмета на общината за региона
- може да взе участие в съвещанията на общинския съвет със консултативен глас.

Законът за устройство на територията също дава някои съответни пълномощия на районния кмет и на районния основен проектант - за координиране и одобрение на работни устройствени проекти.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (219)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР