В три раздела са разделени препоръките на специалния Медицински експертен

...
В три раздела са разделени препоръките на специалния Медицински експертен
Коментари Харесай

Няма да охлабваме мерки поне 3 седмици, масово тестване ще има като има сигурен тест

В три раздела са разграничени рекомендациите на специфичния Медицински експертен съвет към Министерския съвет по отношение на ковид – извънболнична сфера, болнична сфера и общи правила за държание. Това сподели ръководителят на съвета проф. Коста Костов на специфичен брифинг.
По думите му, налага се да има обществена изолираност – при удобно развиване на епидемията може да има охлабване, само че зависи от трендовете. Съветът смята, че диагнозата на COVID-19 се реализира с PCR тест, само че " рисуването " на епидемиологичната картина следва да е с всички познати проби, с конкретизиране, че може да се чакат по-добри проби. PCR пробата е най-надежден, поддържа категорично и министър председателят Бойко Борисов и посочи, че заради неналичието на задоволително благонадежден тест следва да изчакаме. Няма безусловно надеждни проби, няма и количества – когато има проби, когато има и количеството, ще тестваме по 20 000 – 30 000 дневно, акцентира Борисов.
Същевременно министър председателят Бойко Борисов се възмути от жълтите вести, тъй като видял такава, че бил болен и поради това желал удължение на изключителното състояние. „ Три дни Мутафчийски да каже, че имаме понижение на болните и внезапно ще издърпаме ограниченията обратно ”, закани се министър председателят.
Все по-тежко ще става идващите 3 седмици, предизвести Борисов. Той безусловно изключи опцията ограниченията са се провиснал в този момент. По думите му, охлабване значи да кажеш „ тези ще оживеят, тези ще умрат ”. Премиерът смята и, че доцент Мангъров сега приказва по този начин за епидемията, че хората да чуят това, което желаят да чуят. „ Поеми ангажимент с името си, с купата си, че ей тези ще умрат ”, сподели министър-председателят.
Наложително е към подхванатите до момента ограничения да се прибавят протоколи за разнообразни групи – медици, здрави хора, хронично заболели и така нататък, счита Съветът.
Работихме в натоварен режим, акцентира проф. Коста Костов, който изрази удовлетворение, че предложенията на съвета в размер на 400 страници са били признати абсолютно и нищо не е отрязано, даже един нокът. Той посочи, че за 9 дни е свършено нещо, което другояче щяло да продължи месеци. И добави, че отчетът на Медицинския съвет
Допълнителните пари за медици
Всички, взели участие в лекуване и наблюдаване на случаи за ковид, ще получат чисто по 1000 лв. месечно – от през днешния ден. Става въпрос за 1700 души личен състав, в 34 лечебни заведения. За задачата ще се платят 2,6 млн. лв.. До 3,4 млн. лв. ще получат хората в „ Бърза помощ ”, РЗИ и Националния център за заразни и паразитни заболявания.
Когато в 1 болница има до 5 случая от COVID-19, 40 души личен състав вземат 1000 лв.. От 5 до 10 заболели – 70 души личен състав са с бонус, а над 10 заболели – 100 души, добави Ананиев за протокола за спомагателни хонорари.
Здравният министър добави, че ще предложи на държавното управление да утвърди контракт с Китай за доставка на хидроксихлороквин сулфат и антибиотика азитромицин. " Имаме го сега, болните (бел. ред. - признатите в болници) го получават ", сподели категорично Бойко Борисов.
Ще произведем и още маски – не знаех, че маските би трябвало да са без пари, че 3,50 са доста. Парите не са проблем, посочи Бойко Борисов.
Още: " Нов смъртен случай поради ковид, към този момент доказани са 477 "
" Какво съставлява коронавирусът и по какъв начин се лекува - опитът на ВМА "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР