В три области започва умъртвяването на дворни прасета. Това съобщи

...
В три области започва умъртвяването на дворни прасета. Това съобщи
Коментари Харесай

Колят дворни прасета в Сливенско, Ямболско и Пазарджишко заради африканската чума

В три области стартира умъртвяването на дворни свине . Това заяви bTV.
Стопаните на прасета, отглеждани в вид " заден двор ", в Сливенско, Ямболско и Пазарджишко, би трябвало да ги заколят. Мярката е за да се предотврати разпространяването на африканската чума.
Експертите приканват към непринудено умъртвяване на животните. След 2 август всяко укрито прасе в тези области ще бъде евтаназирано и загробено .
" В 20-километровата зона към индустриалните ферми на територията на Област Ямбол да се прекрати развъждането на свине в обекти вид „ заден двор ”, реши Централният епизоотичен съвет. Същата мярка ще се приложи и в Сливенско, където в домашни стопанства се отглеждат към 7500 прасета.
Директорът на Областната дирекция по сигурност на храните в Сливен доктор Пламен Пенчев предизвести, че в случай че стопаните не изпълнят това предписание, след съответната заповед може да се пристъпи към насилствена евтаназия и загробване на животните. Той добави, че първият вид е по-изгоден за стопаните, тъй като могат да запазят месото, а при наложително умъртвяване не се изплащат обезщетения . В региона има четири контролни пункта, почистват се и настилките на автомагистралата и пътищата. Двата свинекомплекса са със засилени ограничения за отбрана, оповестява още организация „ Фокус ”.
До 2 август би трябвало да бъдат заклани и свинете, гледани по дворовете в Пазарджишко. Санитарната зона е към 5 свинекомплекса в региона. Полицейски патрули ще наблюдават за нерегламентиран транспорт на животни.
Проверки на стопанства ще стартират от 5 август по график и в област Стара Загора, като приоритет ще са обитаемоте места в радиус от 20 км към огромните индустриални ферми.
Междувременно стана ясно, че Държавен фонд " Земеделие " прекратява физическите инспекции на място в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР