В три кравеферми и в една овцеферма в севлиевските села

...
В три кравеферми и в една овцеферма в севлиевските села
Коментари Харесай

В три кравеферми и една овцеферма в Габровска област има заразени с ку-треска хора и животни

В три кравеферми и в една овцеферма в севлиевските села Ловнидол и Крамолин и в габровското село Съботковци има 19 души, инфектирани с ку-треска, деветима от които са ветеринарни лекари. Положителните проби са 14, хората нямат клинични прояви и заболяването протича безсимптомно, а у петима са открити антитела, което значи, че са преболедували. Това заяви през днешния ден доктор Николай Пенчоков, шеф на Регионалната ревизия /РЗИ/.

Заболяването не е ново, то е известно от десетилетия под името Кланична тресчица или Балкански грип, изясни доктор Пенчоков след съвещание на Областната епизоотична комисия, по отношение на откритото огнище на Ку-треска в района. Той посочи, че огнище на заболяването е имало през 70-те години на предишния век, а през 2018 година ку-треската се е върнала в Габровско, както и в други райони в страната.

На фона на COVID-19 откриха огнище на Ку-треска в Габровско

Предстои взимане на проби от контактните лица, макар, че човек не може да се болести от други хора. Заразяването става от заболели животни или от кърлежи, пренасящи заболяването. Заразено месо, сирена и кашкавали, които не са добре узрели, както и непастьоризирано мляко могат да заразят хората с ку-треска, по тази причина е доста значимо да не се купуват и употребяват артикули, които не са минали хигиеничен надзор, уточни доктор Пенчоков. По думите му животните се заразяват между тях от общи пасища, където пасат и заболели животни, заболяването се придвижва и от кърлежи.

Д-р Светослав Спасов, шеф на ОДБХ в Габрово осведоми, че в средата на април са взети проби от 7 животновъдни обекта в 6 обитаеми места от региона. Връчени са наставления на всеки от притежателите на фермите, където е имало позитивни проби, а притежателите би трябвало да изберат дали да имунизират животните или да ги лекуват с антибиотици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР