В тревожна оценка ръководителят на Организацията на обединените нации предупреди

...
В тревожна оценка ръководителят на Организацията на обединените нации предупреди
Коментари Харесай

Гутериш пред Общото събрание на ООН: Светът е парализиран, а справедливостта се изплъзва

В тревожна оценка ръководителят на Организацията на обединените народи предизвести международните водачи във вторник, че страните са " блокирани в колосална световна дисфункция " и не са подготвени или не желаят да се оправят с провокациите, които заплашват бъдещето на човечеството и на планетата. " Нашият свят е в заплаха - и е неподвижен " , сподели той, представен от АП.

В речта си при откриването на годишната среща на високо ниво на Общото заседание генералният секретар Антонио Гутериш не пропусна да подчертае, че вярата остава. Но забележките му отразяват един под напрежение и угрижен свят. Той уточни войната в Украйна и умножаващите се спорове по света, изключителната обстановка с климата, тежкото финансово състояние на разрастващите се страни и неуспехите в постигането на задачите на Организация на обединените нации за 2030 година, в това число преустановяване на крайната беднотия и качествено обучение за всички деца.

Той също по този начин предизвести за това, което назова " гора от червени флагове " към новите технологии, макар обещаващите достижения за лекуване на заболявания и свързване на хората. Гутериш съобщи, че платформите на обществените медии се основават на модел, " който монетизира възмущението, гнева и негативността ". Според него изкуственият разсъдък " заплашва целостта на осведомителните системи, медиите и даже самата народна власт ".

В света липсва даже началото на " световна архитектура ", която да се оправи с вълните, породени от тези нови технологии, заради " геополитическото напрежение ", сподели Гутериш.

Встъпителните му думи бяха направени в миг, когато водачите от цялата планета се събраха още веднъж в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк след тригодишни пандемични спирания, в това число напълно виртуална среща през 2020 година и хибридна среща предходната година. Тази седмица залите на Организация на обединените нации още веднъж са изпълнени с делегати, отразяващи международните култури. Виждаха се доста лица, макар че всички делегати са задължени да носят маски, с изключение на когато приказват, с цел да се предпазят от ковид.

Гутериш се постара да стартира с нотка на вяра. Той сподели видеозапис на първия транспортен съд, нает от Организация на обединените нации, пренасящ зърно от Украйна - част от договорката сред Украйна и Русия, за чието подписване помогнаха Организация на обединените нации и Турция - до Африканския рог, където милиони хора са на ръба на глада. Той сподели, че това е образец за заричане и вяра " в един свят, изпълнен с вълнения ".

Той акцентира, че съдействието и разговорът са единственият път напред - два съществени правилото на Организация на обединените нации от основаването ѝ след Втората международна война. И предизвести, че " никоя мощ или група не може да взема решение сама ".

" Нека работим като едно цяло, като международна коалиция, като обединени народи ", прикани той водачите, събрали се в голямата зала на Общото заседание.

Това рядко е толкоз елементарно. Геополитическите разделения подкопават работата на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, интернационалното право, доверието на хората в демократичните институции и множеството форми на интернационално съдействие, сподели Гутериш.

" Различията сред развитите и разрастващите се страни, сред Севера и Юга, сред привилегированите и останалите, стават все по-опасни с всеки минал ден ", съобщи генералният секретар. " То е в основата на геополитическото напрежение и неналичието на доверие, които тровят всяка област на световното съдействие - от имунизациите до глобите и търговията.

Преди да бъде открита световната среща, водачи и министри, носещи маски, с цел да избегнат събитие, обвързвано със суперразпространението на COVID-19, се разхождаха из залата, разговаряйки поотделно и на групи. Това беше знак, че макар фрагментираното положение на планетата, Организацията на обединените народи остава основното място за срещи на президенти, министър-председатели, монарси и министри.

Близо 150 държавни и държавни ръководители са включени в последния лист на ораторите - огромен брой, който отразява обстоятелството, че Организацията на обединените народи остава единственото място, където освен могат да изложат своите възгледи, само че и да се срещнат уединено, с цел да обсъдят провокациите в световния дневен ред - и да се надяват да реализират някакъв прогрес.

77-ата среща на международните водачи в границите на Общото заседание се организира под сянката на първата огромна война в Европа след Втората международна война - спора сред Русия и Украйна, който отприщи международна продоволствена рецесия и отвори пукнатини сред огромните сили по метод, невъобразим от времето на Студената война.

На първо място в дневния ред на мнозина е нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, което освен заплашва суверенитета на по-малката й съседка, само че и поражда опасения за нуклеарна злополука в най-голямата атомна електроцентрала в Европа в окупирания от Русия югоизток на страната.

Лидерите на доста страни се пробват да предотвратят по-широка война и да възстановят мира в Европа. Дипломатите обаче не чакат пробив тази седмица.

Загубата на значим експорт на зърно и торове от Украйна и Русия провокира продоволствена рецесия, изключително в разрастващите се страни, и инфлация и повишение на разноските за живот в доста други страни. Тези въпроси са измежду главните в дневния ред.

На среща в понеделник за разпространение на задачите на Организация на обединените нации за 2030 година - в това число преустановяване на крайната беднотия, обезпечаване на качествено обучение за всички деца и реализиране на тъждество сред половете - Гутериш съобщи, че многото неотложни рискове в света вършат " изкушаващо да оставим настрани нашите дълготрайни цели за развиване ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР