В третия ден на кинофестивала Берлинале македонски филм посяга към

...
В третия ден на кинофестивала Берлинале македонски филм посяга към
Коментари Харесай

Македонски филм е един от претендентите за Златна мечка“

В третия ден на кинофестивала Берлинале македонски филм протяга ръка към огромната премия „ Златната мечка “. Лентата споделя същински, само че малко видян случай - през 2014 година на Йордановден жена вади кръста от студените води и провокира ужас измежду мъжете и църковния клир. А на въпрос за промяната на името на Македония, режисьорката Теона Стругар Митевска я дефинира като „ мъчителна, само че нужна “.

Пълна зала в „ Берлинале паласт “ и бурни овации след края на прожекцията. Македонски филм за първи път е включен в спортната стратегия на фестивала. Също по този начин за първи път креативен се създава тематиката за Православната черква и мястото на дамите в нея.

Режисьорът Теона Стругар Митевска по вълнуващ метод е съумяла да направи прелестна балканска ирония сред яд и потиснатост.
Теона Стругар Митевска, режисьор: През 2014 година жена скача за кръста и го хваща. Това провокира яд в локалното население. После църквата желае дамата да върне кръста.Тя е елементарен човек, има вяра в справедливостта. Така че ние разработихме тази история.
Сред съперниците през днешния ден беше показан и различен незабравим филм - „ Мистър Джоунс “ на полската режисьорка Агнешка Холанд. Самото му включване в програмата на „ Берлинале “ провокира ужас в Русия. Лентата споделя за кореспондента от Уелс Гарет Джоунс, който се пробва да документира така наречен „ Голодомор “ и да осведоми света за нещастието.

Историческата оценка на събитията от 1932 и 1933 година е противоречива в Москва и Киев.

В основата стои въпросът дали етническото пречистване посредством апетит на 3,5 до 14,5 млн души е целеустремено дело на сталинската политика, с цел да прекърши украинската опозиция или е резултат от неприятна годишна продукция и насилствена колективизация на селското стопанство. По това време и в България се е събирало зърно в помощ на гладуващите.

Победителите на „ Берлинале “ ще станат ясни след седмица.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР