В традиционното си коледно послание, произнесено на площад Св. Петър

...
В традиционното си коледно послание, произнесено на площад Св. Петър
Коментари Харесай

Папа Франциск: Хората с власт да сложат край на безсмислената война в Украйна

В обичайното си коледно обръщение, произнесено на площад " Св. Петър " в Рим, папа Франциск прикани " да бъдат накарани да замлъкнат оръжията " в Украйна, въвлечена в " безсмислена война ", съобщи Франс прес.

" Нека застанат пред нашите погледи облиците на украинските ни братя и сестри, които прекарват тази Коледа в мрачина, мраз или надалеч от домовете си поради разрушенията от 10 месеца война ", съобщи аржентинският папа пред хиляди вярващи, някои от които развяваха украински флагове,  осведоми Българска телеграфна агенция.

" Нека Господ ни приготви за съответни жестове на взаимност в помощ на страдащите и да просвети духа на дарените с власт да накарат да замлъкнат оръжията и неотложно да сложат завършек на тази безсмислена война! ", съобщи Светият отец, който неуморно зове за мир през цялото време на съветското настъпление на 24 февруари.

" За жал хората избират да се вслушват в други причини, подбудени от светската логичност ", уточни той и установи " с тъга, че ветровете на войната все по този начин пращат мраз към човечеството ".

Преди да произнесе благослова " Urbi et Orbi " ( " към града и към света " ), духовният глава на католиците направи нормалния си обзор на споровете по света, като уточни 10 страни, белязани от принуждение и напрежение, и ги разказа като " сцена на тази трета международна война ".

Той приказва за Афганистан, израелско-палестинския спор, Йемен, Сирия, Мианма, а също за Ливан, заседнал в небивала икономическа и обществена рецесия, както и за Република Хаити, разтърсвана от принуждение, където над 1400 души бяха убити тази година по данни на Организация на обединените нации.

Папата за пръв път загатна Иран, където се надигна протестна вълна, невиждана от времето на Ислямската гражданска война през 1979 година Започнали с претенции, свързани с правата на дамите, демонстрациите провокираха арестите на към 14 000 души по сведения на Организация на обединените нации, а съгласно организацията " Иран хюман райтс ", основана в Осло, 469 стачкуващи са били убити.

Франциск прикани храните да не се употребяват " като оръжие ", изключително при споровете, засягащи Африканския рог.

" Всяка война поражда апетит и употребява даже храната като оръжие, пречейки за раздаването й на без друго страдащи нации ", означи Франциск. Той прикани за дейности за " това храната да бъде единствено инструмент на мира ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР