В традициите на Международния музикален фестивал Откритие“, който представя и

...
В традициите на Международния музикален фестивал Откритие“, който представя и
Коментари Харесай

Премиера на книга на проф. д-р Розмари Стателова на Откритие 2019

 В традициите на Международния музикален фестивал " Откритие “, който показва и работата на откриватели на музиката, теоретици и основатели на музикални филми, програмата през 2019 година във Варна продължава със среща с проф. Розмари Стателова. Чест посетител на фестивала " Откритие “ от самото му основаване, тази година проф. Стателова ще показа новото си проучване " Естрада и социализъм. Проблясъци “. Премиерата ще се състои на 28 май от 18,30 часа в Радио Варна и ще бъде съпроводена с мултимедийна прожекция на музикални мостри от времето, когато поп музиката се наричаше сцена.

Проф. Розмари Стателова e родена и израснала във Варна. Завършва Средното музикално учебно заведение " Добри Христов “ в родния си град и теоретичния отдел на Държавната музикална академия. В продължение на дълги години написа и разгласява критически мнения за музикални събития в най-широк набор – от Международния музикален фестивал " Варненско лято “ до поп, рок и фолклорни прояви. От 1983 година работи в Института за проучване на изкуствата към Българска академия на науките. Доктор на изкуствознанието, откривател на музиката и музикалната просвета с етномузиколожка и културологична ориентировка. Член на Международния съвет за обичайната музика (ICTM) и Съюза на българските композитори, секция " Музиколози ". Автор е на 10 книги и стотици студии и публикации в региона на известната музика, младежката музикална просвета, музиката на малцинствата и друга настояща музикалнокултурна проблематика. Освен в България, трудовете й са оповестени в Германия, Унгария, Русия, Финландия, Франция, Полша и Хърватска.

Изследването " Естрада и социализъм. Проблясъци “ (издателство " Рива “) е отдадено на развиването на така наречен естрадна музика в България от 50-те до 90-те години на ХХ век. В този интервал са основани хиляди естрадни песни, дело на български композитори, поети/текстописци, аранжори, артисти и инструменталисти, доста от които и до през днешния ден са част от културната памет на българите. От музиковедска позиция книгата се пробва да запълни празнотата в проучването на музикалната продукция, основана в посочения интервал у нас, само че е предопределена освен за експерти в региона на музиката, само че и за меломани, студенти и необятен кръг от читатели.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР