В този залив на Средиземно море в Южна Турция трябва

...
В този залив на Средиземно море в Южна Турция трябва
Коментари Харесай

"Росатом": Световното търсене на нови АЕЦ рязко намаля

В този залив на Средиземно море в Южна Турция би трябвало да бъде издигната първата турска АЕЦ

[akkunpp.com] Още по тематиката
Интересът на съветската държавна компания не включва финансирането на сходен план

Тепърва се чака технико-икономически и финансов разбор на Българска академия на науките за плана, разгласи енергийният министър Теменужка Петкова

" Пакш-2 " ще се финансира с съветски заем за 10 милиарда евро

Председателят на японската компания напусна след голямата загуба от 3.4 милиарда $

Перфектна стихия е на път да преобърне енергийния бранш по света

Световният пазар за новия нуклеарни централи внезапно се сви и откакто извърши предоставените му поръчки, съветският нуклеарен холдинг " Росатом " може да остане без обекти за строителство в чужбина.

Това съобщи Вячеслав Першуков, зам. общоприет шеф на корпорацията, представен от " Интерфакс ".

На форума " Технопром 2017 " в Новосибирск той изясни, че опциите за създаване на нови огромни АЕЦ зад граница са на практика изчерпани. " Виждаме, че пазарът се свива и за стабилно развиване на корпорацията, за осъществяването на проектите за към 40% EBITDA към 2030 година, сме длъжни да печелим отвън пазара на нуклеарните технологии. Това е. Иначе не става. "

Першуков разясни: " Средният портфейл с поръчки е голям - 130 милиарда $, само че към този момент мъчно си представяме къде още можем да намерим поръчка за атомна електроцентрала. " По думите му " Росатом " минава към операционно обслужване на тези АЕЦ, като доставя гориво и ги ремонтира, само че това не е задоволително за развиването на холдинга.

След 2025 година става комплицирано

До 2020 - 2025 година към момента ще можем да намерим купувачи и възложители на обичайния ни артикул, само че по-късно ще бъде комплицирано, сподели Першуков. От друга страна, " ползата на островни страни към плаващи нуклеарни централи е голям " и " Росатом " излиза на този пазар.

Думите му се разминават с тези на Кирил Комаров, който на конференция в съветската столица съобщи, че " Росатом " има три пъти повече поръчки спрямо 2011 година, усилва поръчките от чужбина и корпорацията е уверена, че може да продължи задграничната си агресия.

По данни на МАГАТЕ сега се строят 60 реактора и работят 449 в 30 страни по света. Но след повредата във Фукушима доста страни започнаха бързо да се отхвърлят от нуклеарната сила - Германия, Тайван и Швейцария са последните образци и даже мощно подвластната от АЕЦ Франция понижава каузи на тази сила. Китай остава най-големият пазар и до 2026 година възнамерява да утрои мощността на своите нуклеарни централи до 100 гигавата.

Междувременно " Росатом " навлиза в браншове като произвеждане на литиево-йонни акумулатори, дребни водноелектрически централи, ветропаркове, нуклеарна медицина, научни центрове за нуклеарни проучвания, съоръжение на петролно-газовата промишленост, композитни материали и други Стратегията на холдинга е до 2030 година тези нетрадиционни към този момент действия да носят не по-малко от 30% от общите доходи.

Трима турски акционери в Аккую

В Турция за първата в страната АЕЦ " Росатом " стартира да работи с три частни колегата - Cengiz Holding, Kolin Insaat и Kalyon Insaat. Проектът в Аккую, който се чака да задоволява 6-7% от енергийните потребности на турската стопанска система, се прави оценка на 22 милиарда $, само че не се оповестява какъв дял са поели турските сътрудници с подписването на 19 юни на авансово съглашение. Междуправителственото съглашение от 2010 година дефинира " Росатом " да управлява 51% от плана и компанията години наред търсеше вложител.

Сделката бе подписана в Москва на форума " Атомекспо " и тя е първата по привличане в задграничен план на корпорацията на огромен частен вложител, разгласи Анастасия Зотеева, общоприет шеф на " Росатом енерго интернешънъл ".

Зотеева изясни, че точната сума, с която се включват турските сътрудници, както и изискванията за присъединяване им няма да бъде разкривана до сключване на съглашение сред акционерите, което съветската страна се надява да стане до края на годината. Анастасия Половинкина, шеф на отдела за финансов и капиталов разбор на " Росатом ", сподели на конференцията, че турските сътрудници ще употребяват заеми от експорт-импортни организации и банки.

Трите турски компании заемат към 30% от пазара на едро на сила в Турция и се занимават с доставка и систематизиране. Cengiz Holding към този момент строи хидротехническите уреди за АЕЦ " Аккую " в Южна Турция. Неотдавна " Росатом " получи лиценз за употреба на четирите 1200-мегаватови блока за период от 49 години. Реалното им създаване обаче може да стартира най-рано през 2018 година с приемане на строително позволение. Турската страна доста желае първият реактор да проработи през 2023 година в чест на 100-годишнината от основаването на Турската република. Половинкина сподели в Москва, че силата от " Аккую " ще се продава на страната и единствено дребна част от нея ще бъде препоръчана на отворения пазар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР