В този труден момент всички творци се нуждаят от подкрепата

...
В този труден момент всички творци се нуждаят от подкрепата
Коментари Харесай

Радев очаква подкрепа за творците не само от публиката, но и от държавата

В този сложен миг всички създатели се нуждаят от поддръжката освен на публиката си, само че и на страната. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с ръководителя на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански.

Двамата разискаха настоящи въпроси в региона на културата в подтекста на епидемиологичната рецесия.

Държавният глава бе безапелационен, че културните дейци имат важен принос за подсилване на духовната мощ, която сплотява обществото.

От Съюза показаха опасения, че има риск художествено-творческите, техническите и административните колективи да изгубят трудови права, откакто на 6 юни изтича срокът на деяние на браншовия групов трудов контракт за музикално-сценичните изкуства , а подготовката за новия документ се бави.
 Дават спомагателни 5 млн.лв. за свободните актьори
Дават спомагателни 5 млн.лв. за свободните актьори

Банов посочи, че аристи е европейския термин, само че може да се употребява и " създатели "

Почекански предизвести и за неналичието на отговор от отрасловото министерство по настояването за привикване на съвещание на Отрасловия съвет за тристранно съдействие, на което да бъдат разисквани и антикризисните ограничения за сектора.

Културните дейци не трябва да бъдат лишени от извоювани към този момент трудови права , съобщи президентът и добави, че изключително в актуалната рецесия неналичието на нов групов трудов контракт ще задълбочи тежката обстановка пред родните създатели.

Според него е належащо по-сериозно внимание към българските създатели , защото изгубени работни места мъчно се възвръщат.
 Минимална заплата от страната за свободните актьори
Минимална заплата от страната за свободните актьори

Около 2 700 000 лв. ще коства подкрепата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР