В този план (планът за управление на Пирин, бел.ред.) няма

...
В този план (планът за управление на Пирин, бел.ред.) няма
Коментари Харесай

Бойко Борисов: "Не може да се направи една колиба в Пирин без съответната процедура"

" В този проект (планът за ръководство на Пирин, бел.ред.) няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма здания, няма каквото и да било. " Така през днешния ден по време на съвещанието на кабинета - министър-председателят Бойко Борисов отговори косвено опасенията на природозащитните организации и жителите, че гласуваните от кабинета ремонти в остарелия проект за Пирин залагат ново строителство в голяма повърхност на националния парк и ще бъдат атакувани от Европейскта комисия.

" Не може да се направи една барака, не хотел – една барака, без да мине съответната процедура по екологичното законодателство, " увери още Борисов по време на полемиката в Министерски съвет по приемането на измененията в проекта, демонстрира стенограмата, оповестена на уеб страницата на Министерски съвет.

Пред министрите, Борисов твърди, че всяко капиталово желание за Пирин ще минава през екологична оценка, оценка на съгласуемост и всички нужни и указани в закона дейности. " Така че, персонално аз същински се надявам и тези, които ще се радват, или тези, които мислят, че нещо неправилно се прави, да се обединим върху две неща – природата, дърветата, парка Пирин – ще ги пазим по този начин, както би трябвало ", споделя министър-председателят.
По думите му с признатите през днешния ден решения държавното управление взема решение два казуса – за създаване на нов въжен превоз на Банско и за опазване на природата на Пирин. " С днешното решение изрично споделяме,‭ ‬че това държавно управление е за незабавно и бързо създаване на втори въжен превоз в Банско. "

Борисов показва още, че законът споделя какъв брой нови дървета би трябвало незабавно да бъдат засадени, в случай че за лифта се отреже дърво.‭ Според еколозите проектът залага огромни сечи, в точва число на вековни гори.

Валери Симеонов: Ние сме задоволително виновни

В изявлението си пред кабинета вицепремиерът Валери Симеонов, който упорства за бързото напредване на проблема Пирин и слага под въпрос оставането на " Обединени патриоти " в ръководещата коалиция, в случай че това не се случи незабавно, акцентира: " Ние сме задоволително виновни и съзнателно подхождащи към тематиката хора и в качеството си на постовете,‭ ‬които заемаме мисля,‭ ‬че сме подготвени във всеки един миг,‭ ‬в случай,‭ ‬че има забележки от страна на Европейската комисия,‭ ‬да поправяме вероятно част от решението,‭ ‬ако това е належащо,‭ ‬въпреки че аз съм уверен,‭ ‬че до такава степен няма да се стигне. "

Утре еколозите ще сезират Брюксел за нарушаването на две европейски наставления с гласуваните ремонти в проекта и за започване на две наказателни процедури, защото липсва наложителна екологична оценка при смяна на проект за предпазена зона от Натура 2000, каквато е и Пирин. В публично писмо на представител на Европейска комисия, Комисията удостоверява, че поправките в проект за управелени подлежат на наложителна екологична оценка.

И Борисов повтаря на финала на съвещанието уверението на Валери Симеоново, че в случай че има рекомендации от Комисията,‭ кабинетът постоянно ще се ‬съобрази.‭

Нено Димов: Целта е отпушването на капиталови оферти

В началото министърът на екологията Нено Димов стимулира предлагането на Министерство на околната среда и водите за утвърждение на измененията в проекта с това, че в действителност става дума за процедура, стартирана през‭ ‬2013‭ ‬г., която цели отпушването на опцията за капиталови оферти,‭ ‬която до този миг,‭ ‬всъщност,‭ ‬не съществува.‭

От думите на Димов излиза наяве, че по време на публичното разискване на планът за промени в проекта на Пирин са били получени‭ ‬4 801‭ ‬становища,‭ ‬от които‭ ‬3 304‭ ‬подкрепят смяната,‭ а ‬1 497‭ ‬не я поддържат.

" Това са двете неща,‭ ‬които всички би трябвало да отстояваме.‭ ‬Просто друг беше пътят,‭ ‬по който искахме да стигнем до това решение,‭ ‬което всички подкрепяме‭ – ‬за втория въжен превоз в Банско, " приключва диалогът с министрите министър председателят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР