В този период са по-силно изразени капризността, нервността, чувството за

...
В този период са по-силно изразени капризността, нервността, чувството за
Коментари Харесай

Как влияе зимата на организма ни

В този интервал са по-силно изразени капризността, нервността, възприятието за отмалялост, депресията и тревогата

Зимата се характеризира със доста по-дълъг интервал на нощта - липса на светлина и по-кратък интервал на деня. Това предизвиква поредност от промени в организма, споделя проф. доктор Томислав Йованович за N1, съобщи БГНЕС.

Според него по-кратък интервал на ярко денонощие (ден) със доста продължен интервал без светлина (нощ) изисква установяването на нов циркаден темп. Ритъм на бодърстване и сън, секреция на хормони, хранене, умствена и физическа интензивност.

„ По-малкото слънчева светлина, с всичките си изгоди, надлежно понижава най-вече секрецията на ендорфини, което директно визира освен хормоналната хомеостаза, само че и редица психомоторни процеси, които са изключително изразени при възрастните хора и хората с хронични болести “, сподели той.

Лекарят добави, че в този интервал са по-силно изразени капризността, нервността, възприятието за отмалялост, депресията и тревогата.

„ Това значи положения, които са директно свързани със заобикалящите условия на живот и на които сме длъжни да обърнем особено внимание от позиция на медицината, на близкото обграждане и даже персонално. Това е задоволителен индикатор, че всички ние, изключително възрастните хора, сме пред изключително предизвикателство да се възползваме от всеки миг на хубаво време със слънчеви лъчи, като стоим отвън жилища и къщи “, сподели експертът.

Облекло и храна

Говорейки за облеклото, доктор Йованович уточни, че то би трябвало да бъде приспособено към изискванията на околната среда - което ще помогне за поддържане на телесната температура и което не би трябвало да провокира нараснало изпотяване с всички произлизащи от това условия.

„ Зимният интервал на нашия климат изисква и смяна в храненето във връзка с неговия генезис, количество и наличие ”, счита докторът.

„ Храна с по-висок % на най-вече наситени мазнини и протеини, която дружно с потенцирането на разпределението на мастната тъкан за опазване на топлината като термоизолатор, покачва метаболитната интензивност на организма с производството на по-голямо количество топлинна сила “, изясни лекарят.

Как да приспособяваме тялото

Д-р Йованович уточни, че зимният интервал се характеризира с по-високо произвеждане на хормони на надбъбречната кора с всичките му резултати, както и непрекъснато произвеждане на непотребна топлинна сила.

„ Зимният интервал изисква и спомагателна акомодация на организма, обусловена от актуалните климатични фактори. Промяна в хормоналната хомеостаза, способността ѝ да бъде главен ограничителен фактор във всички по-нататъшни действия. Адаптивният потенциал на възрастните хора и хората с хронични болести е доста по-нисък. Ето за какво е належащо да го подкрепим с форма на държание, хранене, облекло, физическа интензивност, лечебна физкултура. Всичко за да се предотврати прогресирането или по-нататъшното утежняване на главното хронично заболяване като затлъстяване, хипергликемично положение, хипертония с всички произлизащи от това положения на равнище сърце и кръвоносни съдове на централната нервна система “, уточни той.

Съвети за възрастни хора

Д-р Йованович акцентира, че зимният интервал е изключително предизвикателство и в това време проблем за възрастните хора. Съветът е физическата интензивност да се одобри като обвързване, само че съобразена с климатичните условия, възрастта и потребностите. Ако, въпреки това, решат да се разхождат и вършат разходки навън, би трябвало да избегнат метеорологични съмнения (дъжд, сняг или вятър) и да го вършат в наличието на най-малко още един човек като фактор за физическа сигурност.

В този интервал, освен при възрастните хора, би трябвало да се внимава за банкет на съответно количество течност, съвсем равно на нужното през летните месеци (загуба на топлота благодарение на загуба на вода, нараснала термогенеза, облекло и несъмнено степента на отопление на жилищата и влажността на въздуха в тях).

В допълнение към напъните е належащо също да се прибавят минерали и витамини, изключително витамини C, B12, D3, както и магнезий. По рекомендация на лекаря при бодърствуване през дългите нощи би трябвало да се одобряват минимални дози мелатонин като хормон, който обикновено се секретира в хипоталамуса в първата фаза на съня.

Особено предизвикателство за цялото човешко население е престоят в зимните центрове и практикуването на снежни спортове през зимата.

„ За по-голяма изясненост, всеки престой на лица над 65 години на надморска височина над 1600 м е необикновен риск. Това е спомагателна тежест за сърдечно-съдовата и дихателната системи. Следователно при понижен адаптивен потенциал не се предлага в допълнение излагане на риск за тези хора. Същото важи и за хората със затлъстяване, без значение от възрастта, както и за хората с хипертония и прекаран сърдечен или мозъчен инфаркт “, уточни събеседникът.

Той добави, че планинските места с сдържан климат, понижени превалявания и мокрота на въздуха са идеална среда за безвреден престой на най-младите и възрастните хора, както и на хората с рискови фактори през зимните и изключително летните месеци.

„ Крайбрежните места с дребни температурни разлики (ден - нощ) и с дневна температура, която не надвишава температурата на термична индиферентност, са идеални за престой на възрастни хора “, сподели доктор Томислав Йованович.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР