В този парламент нямаше сериозни разговори за правителство. От самото

...
В този парламент нямаше сериозни разговори за правителство. От самото
Коментари Харесай

Доц. Антоний Гълъбов: Никой нямаше намерение да прави правителство в 46-то НС

В този парламент нямаше съществени диалози за държавно управление. От самото начало споделях, че точките на някакво допустимо единодушие бяха свързани със законодателството, не с изпълнителната власт. Не се появи документ, които да демонстрира какво е належащо да се направи в този момент, след три, пет, шест седмици. Нямаше опит за основаване на някаква краткосрочна управническа стратегия за държавно управление. Никой нямаше желание да прави държавно управление, това е изгубено време, което ще ни коства скъпо. Това сподели в изявление за БГНЕС социологът доцент Антоний Гълъбов, който разяснява политическата конюнктура у нас.
Социологът е безапелационен, че предварителните избори са неизбежни и твърди, че директното обвързване с президентската акция е явно.
„ Големият въпрос, на който би трябвало да отговорят партиите в предизборната си акция е за какво откриха път и сътвориха толкоз удобна среда за провеждането на акцията на господин Радев. Големият въпрос е и за какво породи пропрезидентско болшинство, само че няма такова, което да носи отговорност за ръководството на страната “, попита той и акцентира, че единодушие сред партиите в настоящия парламент има единствено във връзка с актуализацията на бюджета, както е имало и в 44-я парламент, само че там болшинството се е обединило към измененията в Изборния кодекс.
„ В момента имаме единодушие с това, че напъните на Радев би трябвало да бъде подкрепени. Точно по тази причина нямаме кандидатури против него, а ние сме на 80 дни от изборите за президент. В момента тези политически обединения се занимават с предизборната акция на Радев, а не с ръководството на страната “, разяснява доцент Гълъбов.
Според него идните избори най-вероятно ще са 2 в 1, което неизбежно ще докара до отлив на гласоподаватели поради по-сложното им осъществяване, което може да докара и до ново дъно в изборна интензивност, под 40%. Така единствено избрани групи от българското общество ще излъчи представители в Народното събрание, което ще утежни качеството на демокрацията в България и ще се отрази върху легитимността на идващия парламент.
„ При по-сложния вид моите упования са за ниска изборна интензивност, което ще усили тежестта на политическите обединения с поредни гласоподаватели. За разлика от огромна част от сътрудниците ми, аз чакам или леко нарастване на резултата на „ ИТН “ или опазване на досегашния, само че при по-ниска изборна интензивност, ще им даде повече депутати “, проучва той и продължи с това, че не е ясно дали „ Изправи се.БГ! Ние идваме “ ще успее да влезе в 47-я парламент.
Според него протестната партия „ Възраждане “ безапелационно може да се приближи до влизането в Народното събрание, защото през последните години бележи растеж в поддръжката си. Въпреки всичко обаче, социологът не чака в идващото Народно събрание да има по-добри предпоставки за реализиране на политическо единодушие.
Доц. Гълъбов сподели, че се е случило предсказаното от него по-рано през тази година влизане на страната ни в серпантина от избори. По думите му сега виждаме доста ясно изявени властнически поръчки за ръководство, а не такива, които да построяват основата на някакъв парламентарен съюз или коалиция както в сегашния парламент, по този начин и в идващия.
Попитан дали появяването на нов политически индивид, управляван от служебния стопански министър Кирил Петков може да спомага за постигането на болшинство и постоянен кабинет, той разяснява, че сходен индивид ще бъде комфортен сътрудник на „ Демократична България “, даже до известна степен ще бъде политически индивид, чието систематично място би трябвало да бъде в това обединяване, освен поради връзките на Кирил Петков с „ Да, България “, само че и във връзка с профила на гласоподавателите, към които би насочил вниманието си.
„ Съвсем различен е въпросът какъв е капацитетът за повишаване на другите политически обединения. Смятам, че Демократична България мъчно ще преодолее сегашната граница от 300 000 гласа, които получи, и мъчно ще бъде да се усили значително тази поддръжка. По-вероятно е към ГЕРБ да се върнат част от гласоподавателите, Има Такъв Народ леко ще усили поддръжката, защото за техните гласоподаватели обяснението, по тази причина че другите са ги предали, работи “, съобщи той и добави, че останалите партии ще се сплотяват към съответни неща, както сегашните - към актуализацията на бюджета.
Попитан дали е допустимо да има държавно управление на малцинството в новото Народно събрание, доцент Гълъбов счита, че това е мъчно постижимо.
„ Струва ми се, че не е допустимо, в случай че няма съществени разбърквания в позициите на партиите и в общия състав на Народното събрание. По-скоро ще имаме някаква комплицирана съдружна формула още веднъж с къс небосвод. Политическата рецесия е доста дълбока и тя няма да бъде преодоляна бързо. Всичко зависи от резултата от президентските избори. Ако Румен Радев успее да реализира втори мандат, той ще търси опцията да има свое пропрезидентско болшинство и в 47-то Народно събрание “, твърди социологът.
Той е безапелационен, че с цел да се стигне до постоянен кабинет е належащо да се реализира единодушие към един неотложен настоящ дневен ред на страната, по отношение на който би трябвало да бъдат дадени съответни отговори и периоди.
„ Това значи да се дефинират няколко съответни задания с ясни периоди, с цели, които би трябвало да бъдат реализирани, защото България се намира в множествена рецесия, която от институционална и политическа заплашва да прерасне в икономическа и в обществена “, сигнализира той и добави, че протичащото се през днешния ден ще остане в българската политическа история като неприятен образец за отвод да бъде разпознат незабавния дневен ред на обществото.
„ Оттук нататък нямаме добър вид, имаме друго неприятни разновидности “, заключи социологът и добави, че в актуалната обстановка ще избираме по-малкото зло.
Попитан каква е съгласно него задачата на непрекъснатите избори, на които ставаме очевидци в последните месеци, доцент Гълъбов разяснява, че посредством тях се прави опит да се препозиционират съществуващите играчи, само че все още няма да бъде реализирано единодушие по отношение на избран модел на ръководство.
„ Според мен политическата рецесия ще продължи и в идващото Народно събрание “, уверен е социологът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР