В този момент най-големи шансове да спечели президентските избори има

...
В този момент най-големи шансове да спечели президентските избори има
Коментари Харесай

Волгин: Най-голямата опасност за Радев е да повярва, че е спечелил

В този миг най-големи шансове да завоюва президентските избори има актуалният държавен глава. Румен Радев има освен преимуществото на институционалния престиж. Това съобщи Петър Волгин в собствен коментар пред БНР.

Най-големият му коз е, че по време на първия си мандат съумя да се нарежда като главен съперник на ГЕРБ, на дългогодишния хегемон в българската политика. Ако искаш да спечелиш, би трябвало да си избереш допустимо най-могъщия противник. Колкото по-силен е съперникът ти, толкоз повече благосклонности получаваш.

Заради проявената храброст. Има и нещо друго. През последните години ГЕРБ настрои против себе си хора с най-различни политически убеждения – от най-лявото през центъра до най-дясното.

Те може и да гласоподават за разнообразни партии, само че когато стане дума за президентски избори, разумно е да изберат точно Радев. Неговият огромен плюс е, че се трансформира във физическо въплъщение на анти-ГЕРБ настроенията.

Разбира се, това, че имаш най-големи шансове да спечелиш изборите в даден стадий от конкуренцията, въобще не значи, че успеха ти е сигурна. Защото, в последна сметка, нищо на този свят не е безусловно несъмнено. Румен Радев може и да не завоюва. И не просто тъй като е допустимо да се повтори обстановката отпреди 20 години, когато тогавашният президент и безспорен любимец Петър Стоянов загуби против считания за неизбираем Георги Първанов.

Има редица аргументи, които могат до доведат до загуба. А най-голямата заплаха за любимеца е да повярва, че е спечелил, още преди да е почнал конфликтът. Тази религия става изключително мощна, когато всички към него му повтарят какъв брой е популярен, по какъв начин няма еднакъв. Казано напълно простичко, Румен Радев може да загуби не толкоз поради ГЕРБ, колкото поради тези, които му се подмазват.

Настоящият президент в действителност съумя да се нарежда като главен състезател на политическия терен, стана известен, а това притегля към него какви ли не персонажи. Много са искащите да се приближат до мощния политик, да го омаят с ласкателства в името на това да извлекат някаква полза.

Никой политик не е ваксиниран от заплахата да повярва на елейните слова на доближените си, да изгуби връзката с действителността и да повярва, че го чакат единствено победи. Това обаче е директният път към изборния провал.

Преди двайсет години едни подмазвачи оповестиха, че съгласно някакво социологическо изследване българите считали Петър Стоянов за персона на столетието. Е, когато по през целия ден ти пълнят главата с сходни нелепости, по какъв начин да не повярваш, че си най-великият? А заживееш ли с сходна визия, вероятността за неуспех доста нараства. Така че, в случай че някой през днешния ден може да провали Румен Радев, това са точно тези, които най-активно му се подмазват.

Разбира се, доста зависи и от главния противник на Радев на президентските избори. По всичко наподобява, че това ще бъде проф. Анастас Герджиков, който публично получи поддръжката на ГЕРБ. Издигането на ректора на Софийския университет е добър ход. Един от главните упреци към ГЕРБ и към водача Бойко Борисов постоянно е бил, че не са задоволително интелигентни.

Изборът на проф. Герджиков за кандидат-президент обезсилва този укор. Ректорът може да има всевъзможни дефекти, както всеки един от нас, само че никой не може да се усъмни в неговата просветеност. Издигайки човек с подобен профил, ГЕРБ също по този начин усилва възможностите си да завоюва гласове и отвън твърдия си електорат.

Изобщо няма де е изненадващо, в случай че за проф. Герджиков гласоподават и хора, които в никакъв случай преди този момент не са дали своят вот за партията на Бойко Борисов.

Да, Анастас Герджиков не е от най-популярните лица в обществено-политическия ни живот. Обаче дано си напомним какъв брой различим беше Румен Радев, когато издигнаха кандидатурата му за президент. Точно по никакъв начин. И все пак първичен минус, съумя да завоюва изборите. В момента несъмнено е едно.

Президентските избори ще бъдат забавни. Което е хубаво. Най-вече за демокрацията. Колкото повече мощни претенденти, толкоз по-добре. Защото тогава хората ще имат действителен избор сред разнообразни концепции и разнообразни персони. Вариантът с предрешения победител, колкото и първокласен да наподобява подобен човек, в никакъв случай не води до добър край.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР