В този град живее една от най-големите български диаспори –

...
В този град живее една от най-големите български диаспори –
Коментари Харесай

Русе ще се побратимява с аржентинския град Берисо

В този град живее една от най-големите български диаспори – над 500 фамилии с български корени

Русе ще се побратимява с аржентинския градБерисо. Предложението е импортирано от кмета Пенчо Милков и ще се гледа на октомврийската сесия на Общинския съвет.

До него се е стигнало след среща на управлението на Община Русе с посланика на Аржентина Алфредо Атанасоф, който поставя изключителни старания, ориентирани към подсилване и задълбочаване на връзките сред двете страни и обичайно поддържа положителни другарски връзки с Русе. По време на работната среща, Община Русе е получила предложение за побратимяване на Русе с аржентинския градБерисо, намиращ се в провинция Буенос Айрес, осведоми.

В резултат е получено публично писмо от Фабиан Калиарди, общински кмет на гр. Берисо и в него се насочва предложение за Споразумение за побратимяване с гр. Русе.

Берисо е град в Аржентина, ситуиран в провинция Буенос Айрес. В този град живее една от най-големите български диаспори – над 500 фамилии с български корени, които към момента съумяват да поддържат спомените за родината си живи. През 30-те години на 20 век в Берисо са съществували три организации, учредени от български емигранти – Македонско-български клуб, Дружество „ Кирил и Методий “ и Дружество за взаимопомощ. През 1955 година те се сплотяват и образуват Българско културно сдружение „ Иван Вазов “. Тази институция заемала една краткотрайна сграда, която служела като заслон, по този начин и като място за среща на всички съотечественици. Благодарение на усилието и духа на единството сред всички тях, с течение на времето съумяват да изградят лична постройка.

„ В подтекста на отправеното Споразумение за побратимяване смятам, че откритото бъдещо съдействие ще способства, както за напредъка на двете общности, по този начин и за укрепването на духа, на по – огромна интеграция и продан на опит, който ще даде нов подтик на интернационалните ни връзки.

Провеждането на всеобщи начинания сред двата града, за подготовка на сполучливи планове в региона на туризма, културата, общественото развиване, търговията и стопанската система, енергетиката и устойчивото развиване, както и по други въпроси от общ интерес ще са в интерес на нашите общности “, стимулира предлагането си Пенчо Милков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР