В този час в Етрополе излизат на протест. Причината -

...
В този час в Етрополе излизат на протест. Причината -
Коментари Харесай

Протест в Етрополе с искане за справедливост на присъдите за смърт на пътя

В този час в Етрополе излизат на митинг. Причината - още веднъж разминаване в визиите за правдивост, тези на съда и тези на потърпевшите от войната на пътя.

Апелативният съд във Велико Търново понижи присъдата на Александър Ковачев от 8 на 4 години затвор, за гибелта на трима младежи.

Думите са на родителите на Васил Николаев, изгубил живота си в злополука на 18 ноември 2020 година. Тогава дружно с четирима свои другари се прибирал от Габрово към София. Било мрачно, имало мъгла, а пътят бил влажен. След Български извор навлязъл в завоите, като управлявал автомобила си с 45 километра в час.

" От намира се задава Александър Ковачев - джигита, написа по информация, че е карал със 110, само че той е карал най-малко със 150. Няма грам спирачен път. Моя е бил тъкмо в завоя и той навлиза в тяхното платно. Удря ги челно със свирепа скорост, най-малко със 150, от което забележете на моя колата се подвига на 1 метър височина, обръща се посока Варна и пада на мантинелите ", съобщи Николай Николов.

В колата на Васил и петимата са били с колани. Трима умират, а двама са тежко ранени. Експертизите са еднопосочни - аргументите за злополуката са две. Основната - високата скорост, с която Александър Ковачев е карал мощния си първокласен автомобил и втората навлизането в платното за насрещно придвижване, където е станал челния конфликт. Ковачев се признава за отговорен и Окръжният съд в Ловеч го осъжда на 8 години затвор, като приема стореното за изключително тежък случай.

" На втора инстанция във Велико Търново от 8 години му понижиха на 4. И на трета инстанция остава да му дадат 1 година, най-малко да се знае ", добави Николай Николов.

" Според Апелативния съд гибелта на трима млади междинните телесни повреди, скоростта на придвижване от 110 км./ч. при ограничаване 50. Много електронни фишове и наложените санкции през годините на господин Ковачев не са задоволителни за тежко закононарушение. Те дефакто махат главно това, че това не е тежко закононарушение. За тях това е ликвидиране по несъобразителност, макар, че господин Ковачев единствено за 2020 година има 4 формирани акта за скорост над допустимата ", добави Петя Иванова.

Апелативните съдии Корнелия Колева, Красен Георгиев и Христо Томов променят присъдата като одобряват по-лекия текст - този за несъобразителност, а не за самоувереност. И одобряват тезата на отбраната на подсъдимия Александър Ковачев, че казусът не е изключително тежък, тъй като отговорния за злополуката не е изключително рисков. Като смекчаващи виновността условия одобряват, че той е студент, живее на фамилни начала и до момента в който делото се гледа в съда на него му се е родило дете.

Потърсихме правосъдния състав на Великотърновския апелативен съд, с цел да изясни за какво е понижил присъдата на половина от 8 на 4 години. Отказаха с добре познатия ни от десетилетия рефрен, че " Съдът приказва единствено с претекстовете си ".

" Съдийката се държа извънредно жестоко. Николай попита, тъй като Александър Ковачев от самото начало споделя, че му се е родило дете. Николай попита по кое време той ще стане дядо и по кое време ще види детето си. При което съдийката доста жестоко му отвърна, че няма право да задава такива въпроси. И го накара да седне, без да му даде право да приказва каквото и да било ", разяснява Петя Иванова.

Чрез пресаташето, ръководителят на състава, арбитър Корнелия Колева отговори на тези обвинявания.

" Единственото нещо, което се е случило, че бащата се е опитвал да задава въпроси на състава. И тя го е отрязала. В смисъл споделила е просто, че страните не могат да задават въпроси на правосъдния състав, няма състояние в закона, което да го разрешава. И това е единствената конфликтна обстановка, която е зародила сред тях в процеса на делото ", сподели още Пламен Караиванов, пресаташе на Апелативен съд-Велико Търново.

В претекстовете си за понижаване на присъдата апелативните съдии одобряват, че Александър Ковачев се разкайва. Дават тежест на показанията на бащата на подсъдимия, че Ковачев не е карал автомобила си, когато са издавани електронните фишове за превишена скорост.

Не разяснява обаче показанията на директен очевидец, че минути преди да удари челно колата на починалите и ранените момчета, подсъдимият е направил няколко нарушавания - при излизане от бензиностанция направил неразрешен противоположен завой, изпреварил го в неразрешен сектор и със доста над позволената скорост.

Вижте още в директното включване на Иво Никодимов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР