В този час първи на масата за финалния кръг разговори

...
В този час първи на масата за финалния кръг разговори
Коментари Харесай

На живо в Dir.bg: ГЕРБ на финална среща с БСП за експертен кабинет

В този час първи на масата за финалния кръг диалози с номинираната за министър председател Мария Габриел и с Бойко Борисов сядат от Българска социалистическа партия.

Последователно Габриел и Борисов ще се срещнат и с Движение за права и свободи и Има Такъв Народ.

Този път срещите ще бъдат в лидерски формат. 

Преди решаващия ден за това ще има ли кабинет с първия мандат, или не, стана ясно, че номинираната за министър-председател ще предложи експертно държавно управление, без образуване на коалиция и с небосвод от една година.

" За всички е ясно, че идната стъпка за диалози за сформиране на държавно управление ще бъде за формат, който изключва думата коалиция. То може може да бъде единствено експертно. Смятам на следващия ден сутринта да предложа диалозите да продължат за сформиране на експертно, за 1 година, на основа на цели, работещо държавно управление ", съобщи Габриел в неделя на брифинг на ГЕРБ.

От партията дадоха да се разбере, че повече няма да чакат отговори от ПП-ДБ, които настояха техните партийни органи да се произнесат, нито ще се срещат с тях. Борисов назова отлагането във времето от страна на ПП-ДБ " извъртане " и го откри за обидно.

" Дори и да се произнесат чак във вторник, откакто в понеделник се дава мандата, ние го одобряваме като даже обидно отношение. Не е значимо за тях ", безапелационен беше водачът на ГЕРБ.

За сметка на това пък от Българска социалистическа партия са подготвени да поддържат експертен кабинет на база на главните цели, заявява през уикенда лидерката на партията Корнелия Нинова. " Такъв народен експертен кабинет бихме подкрепили, изясни тя. И в случай че вътрешното допитване каже " Да " на такава формула, ще вземат участие с специалисти в сходен кабинет ", даде обещание Нинова.

В срещите през днешния ден ще вземат участие и заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС и ръководител на Съюз на демократичните сили Румен Христов. Срещите са открити за медиите и ще се организират в Зала " Запад " на Народното събрание.

На 10 май водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че кандидадът за министър председател в неговия мандат е еврокомисарят Мария Габриел. Миналата седмица тя към този момент организира първия кръг срещи с политическите сили, пред които визиите целите, по които ще работи възможното държавно управление.  
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР