В това Народно събрание може да мине всичко. Това заяви

...
В това Народно събрание може да мине всичко. Това заяви
Коментари Харесай

Татяна Дончева: В това Народно събрание могат да минат всякакви законодателни поправки

В това Народно заседание може да мине всичко. Това съобщи в предаването „ Нещо повече “ Татяна Дончева, някогашен народен представител и сегашен юрист, в коментар за арестувания за убийството на журналиста Виктория Маринова и последвалите оферти за промени в Наказателно-процесуален кодекс.
„ На тези хора каквито и средства да им дадете да събират доказателства, те не могат да се оправят. Единственото, което желаят, е самопризнаващи си под напън обвинени. Абсолютен произвол. Добрите следователи могат да събират доказателства във всевъзможни времена и при всевъзможен Наказателно-процесуален кодекс “, разяснява тя и добави мнението си:

„ Сегашният парламент е най-ниската форма на законодателни благоприятни условия, които са известни от демокрацията насам, не бих желала да разясня тази импотентност. Хора, които не могат да схванат генезиса на нещата и считат, че би трябвало да увековечат името си с безумни законодателни ремонти, без да се занимават с това, че концепцията какви фактори да въздействат върху наказването и по какъв метод – е въпрос на теория и процедура от няколко века. Тя не е съчинена тук и не е съчинена от някой Веселинов, който счита, че това е дейно оръжие за битка за нов мандат “.

Съкратеното изгонване, което тече в Германия като процедура, е нещо доста друго от съкратеното правосъдно разследване в българския углавен развой, посочи Дончева.

„ Най-логичният ход, без значение дали той ще се признава за отговорен или не, е да изиска бърза процедура за връщане в България. Така или другояче той към този момент е заловен. А по какъв начин ще тече правосъдното разследване тук е нещо, което ще се случи след следствието. Първо следствието би трябвало да фиксира, че това е причинителят, да бъде разпитан, да се открият претекстове и така нататък Нужно е нещата да бъдат доизпипани. Това не може да се реши площадно и небрежно “.

Самопризнанието постоянно е смекчаващо виновността събитие, тъй като това улеснява в забележителна степен процеса на събиране на доказателства, напомни Татяна Дончева и добави:

„ В случаи, в които доказателствата са на кантар, едно такова отношение на подсъдимия може доста да облекчи процеса. Обстоятелството, че законодателят им дава опция да получат понижение на наказването с 1/3 е затова. Има психопати, които постоянно ще бъдат риск. Не можеш от един случай – рецидивист, който умъртвил отново – такива случаи е имало, има и ще има. Това са редки случаи. Не може поради това ти да обречеш още не знам какъв брой души на стоене в затвор по колкото се може повече години. Знае ли той какво е 15 години затвор, не 15 дни? По-добре ли ще е за фамилиите на жертвите, когато се затрудни оптимално доказването “.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР