В топлата зима близо 400 пойни и тундрови лебеди намериха

...
В топлата зима близо 400 пойни и тундрови лебеди намериха
Коментари Харесай

В топлата зима 400 пойни и тундрови лебеди намериха убежище в Шабленското и Дуранкулашкото езеро

В топлата зима близо 400 пойни и тундрови лебеди откриха леговище в Шабленското и Дуранкулашкото езеро, което в такава огромна бройка не се е случвало най-малко от десетилетие, заяви на Българска телеграфна агенция Михаил Илиев от Българското сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/.

По думите му красивите пернати нормално стопират за къса отмора във влажната зона и не престават за Бургаския залив и делтата на Марица в Северна Гърция. Тази зима лебедите гостуват в Приморска Добруджа близо месец като нощуват в езерата, а денем похапват от поникналата пшеница в масивите в близост.

Тундровият лебед също като червеногушата гъска, чийто нормален зимен дом е Шабленско-Дуранкулашкият езерен комплекс, е международно заплашен тип, сподели Михаил Илиев. И двете птици през лятото са съседи в далечна Арктика.

Колко и какви зимуващи водолюбиви птици са намерили кей в региона ще стане ясно при преброяването им в дните сред 14-19 януари. Кампанията на Българско дружество за защита на птиците и Изпълнителната организация по околна среда, която ще има 45-о издание в цялата страна, е част от интернационално огромно броене. Черноморското крайбрежие е основна зона, в която могат да бъдат следени доста по бройка и разнообразни типове птици спрямо вътрешните водоеми в страната, разясни Михаил Илиев, който е координатор на преброяването за Североизтока.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР