В точка 7 на дневния ред на предложихме, извънредно, един

...
В точка 7 на дневния ред на предложихме, извънредно, един
Коментари Харесай

БСП ще развива социализма на 21 век

В точка 7 на дневния ред на предложихме, изключително, един план за резолюция за започване на полемика за нова стратегия на партията, насочена към социализма на 21 век. Социализмът не е някаква фантазия, а е на дневен ред в доста от огромните и развити страни. Това сподели за БГНЕС националният представител от Българска социалистическа партия Валери Жаблянов.
" Бърни Сандърс в Америка и редица леви партии и придвижвания във Франция и Германия слагат въпроса за социализма като един детайл, който дава опция за същинска различна политика, на това което следим сега ", разяснява той.
Попитан дали бъдещето на новото време е социализмът, Жаблянов е уверен, че няма по какъв начин да се мине без него.
" Няма по какъв начин да се мине без социализма, тъй като през днешния ден следим безконтролна глобализация, която в огромната си част се употребява единствено от една част от човечеството. Голяма част от човечеството е пострадало от глобализацията. Това се изяснява с огромните мигрантски талази, имуществени разлики сред неколцина богати страни или " златния милиард ", както е съвременно да се сподели и останалите 6-7 милиарда от света “, разяснява депутатът.
 Корнелия Нинова: Българска социалистическа партия е единствената нелидерска партия в България Корнелия Нинова: Българска социалистическа партия е единствената нелидерска партия в България
Българска социалистическа партия е единствената нелидерска партия у нас. Българска социалистическа партия направи за първи път директен избор на ръководител. В момента единствено Българска социалистическа партия сме подготвени с цялосте...
По думите му сегашната политика е довела до практическо блокиране на интернационалните връзки и сега се намираме в режим на наказания, които към този момент не се помни кой и по кое време ги е наложил. " Отговорът на всичко това може да бъде единствено един – друга система ", безапелационен е той.
Жаблянов напомни, че остарялата стратегия е била призната през 2007 година и тя до някаква степен се е докосвала и описвала характерностите на световния капитализъм.
" От 2007 година до момента се състояха няколко огромни събития – крупната финансова рецесия – 2009-2011 година, по-късно рецесията на интернационалните връзки, рецесията с миграцията, която раздруса целия свят и стигаме до онази рецесия, която ви е предиздвикала да си сложите маската. Всичко това няма по какъв начин да остане без социалистически отговор или отговор от страна на левицата като различни стъпки на развиване и на държание ", сподели още той.
Социологът Юрий Асланов съобщи, че има добра вероятност за партията и концепцията за социализма.
" Има остра нужда от това в светлината на тази солидна рецесия, в която занапред навлизаме и заплашва с голяма разрушителна мощност обществото. Това не е единствено у нас. Новото в програмата е, че се одобряват много смели констатации, които мъчно ще одобряват от всички, а точно, че в визиите на поколенията, израснали през последните 30 години, социализмът е равнозначен с тоталитаризма, само че несъответстващ с демокрацията ", разяснява той и добави, че са изгубили тази пропагандна борба и по тази причина е належащо да водят борба за бъдещето.
 Корнелия Нинова откри юбилейния 50-и конгрес на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова откри юбилейния 50-и конгрес на Българска социалистическа партия
С кворум от 793 делегати от общо 976 стартира 50-ия юбилеен конгрес на Българска социалистическа партия. Форумът беше открит от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в НДК,...
" Разговорът за социализма като избавителна опция на човечеството в сегашните условия, той се води все по-открито от Европа до Америка ", уточни Асланов и сподели, че няма по какъв начин да не участваме в този световен диалог и той не може да се води единствено от името на партията.
" Има и неща от близкото и далечното минало, призраци, които ни преследват и с които би трябвало да се разделим вечно, с цел да продължим напред. Социализмът като концепция е изложение на едно допустимо друго общество, не по-добро, не по-справедливо, а друго. То е друго устройство на обществото ", разяснява социологът.
От думите му стана ясно, че до края на 2022 година новата стратегия на партията ще бъде призната след референдум. Тя ще отразява " цялостна промяна в ориентацията на партията, в нейната идейна база и най-много в методите за постигането за нейните дълготрайни цели ", уточни Асланов.
Попитан дали Българска социалистическа партия може да бъде първа политическа партия на идните избори, той сподели че това е допустимо, само че не поради някакви основни промени в нея, а поради слабият съперник. Според него бъдещото ръководство още веднъж ще е съдружно.
В зала депутатът Янаки Стоилов предложи алените претенденти за депутати, евродепутати и президент да се избират посредством директен избор от всички социалисти. Той предложи да има директен вътрешен избор и на алените претенденти за изборни длъжности в локалната власт - кметове и общински съветници, както и на ръководителите на партията на регионално и общинско равнище.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР