В типично свой стил Тръмп си приписа заслугата за решението

...
В типично свой стил Тръмп си приписа заслугата за решението
Коментари Харесай

Новият фронт на търговската война

В типично собствен жанр Тръмп си приписа заслугата за решението на СТО по отношение на Airbus и го разгласи за огромна победа на Съединени американски щати

Митата, които Съединени американски щати са напът да наложат на Европа, не са едностранно решение, а част от механизма за решение на разногласия в СТО. Само преди броени години либерализацията на международната търговия се приемаше за даденост. Да, не ставаше елементарно и бързо, и имаше " неприятни момчета " като Китай, само че посоката изглеждаше начертана. Един мандат на Доналд Тръмп обаче превключи интернационалните стопански връзки в отрицателна серпантина от ограничения и контрамерки.

Равносметката в този момент е, че в навечерието на закъснение на световната стопанска система и евентуално криза Съединени американски щати, Европейският съюз и Китай се обстрелват с нови дози протекционизъм, който в допълнение натежава на забавилата обороти промишленост. Макар Вашингтон да се надяваше, че от позицията на силата ще може да завоюва от надцакването с мита, към този момент американската стопанска система усеща първи резултати от ответните удари на Пекин. И вместо деескалация се задава нова битка с Брюксел. През предходната седмица Световната комерсиална организация (СТО) отсъди, че Съединени американски щати могат да наложат мита върху артикули от Европейски Съюз за 7.5 милиарда $ поради противозаконни дотации на европейския тръст Airbus.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Спор на 15 години

Най-голямата глоба от арбитражния съд на СТО има дълга предистория. През октомври 2004 година Съединени американски щати се оплакват, че държавните управления в Европейски Съюз са обезпечили преференциално финансиране на Airbus, а идващия юни Европейски Съюз подава тъжба поради вредите, понесени от Airbus, вследствие на американските дотации за Boeing под формата на данъчни облекчения и великодушни контракти с Министерството на защитата. От тогава до момента се организираха редица съвещания, а интернационалната организация се произнесе и против двете страни. Всяка от тях направи някои корекции, с цел да удовлетвори взаимните претенции, само че нито една не беше удовлетворена. Последното решение не е завършек на спора и след към осем месеца СТО евентуално ще позволи на Европейски Съюз да наложи мита върху американския импорт по същите аргументи. Дотогава обаче Тръмп може да се акцентира като победител и (предвидимо) си приписа заслугите.

Администрацията му очевидно не счита да губи време и Европейски Съюз може да чака мита от 18 октомври - 10% за самолети Airbus, създадени във Франция, Англия, Германия и Испания - четирите страни в консорциума, и 25% за селскостопански и промишлени артикули. Търговското посланичество на Съединени американски щати към този момент е готово със листата и той включва, както се чака, италиански пармезан, шотландско уиски и немски вафли. Дори в случай че даден артикул не е в него, той към момента може да бъде ударен с мито, защото продуктите могат да бъдат променяни. С мита няма да се таксуват елементи за самолети, създадени в Европейски Съюз и употребявани за сглобяване на Airbus в щата Алабама, както и тези, употребявани от съперника Boeing, с цел да се защитят работните места в Съединени американски щати. Вашингтон има да се тормози за това, тъй като съгласно Airbus компанията купува близо 40% от частите за самолети от снабдители в Съединени американски щати. Тя е платила 50 милиарда $ за пазаруване на артикули в Съединени американски щати през последните три години - повече, в сравнение с е похарчила във Франция, Германия или Англия. Митата могат да влязат в действие единствено три дни след плануваното нарастване на цените на 15 октомври на китайски артикули на стойност 250 милиарда $, до 30% от 25%. А това ще е двоен удар, който може да докара до повишение на цените за американските самолетни компании и търговци, които внасят артикули от Европа и Китай и крайните консуматори.

Война на безсилие

Белият дом гледа на комерсиалните войни като на лост да накара огромните си търговски сътрудници да трансформират практиките си. Съединени американски щати втора година се пробват да реализират ново съглашение с Китай, само че към този момент Пекин не се огъва под натиска, макар че комерсиалната война докара до закъснение на растежа на китайската, американската и европейската стопанска система. Администрацията на Тръмп счита, че митата са били ефикасни, с цел да накарат Китай да договаря и да убедят Япония да отвори селскостопанския си пазар за американски артикули.

СТО не е на същото мнение и за трета поредна година понижи упованията си за напредък на международната търговия, аналогично на Световната банка и Международния валутен фонд. През септември Организацията за икономическо съдействие и развиване съобщи, че ескалиращите търговски спорове водят до понижаване на икономическия напредък до най-ниските равнища от последната финансова рецесия.

Парадоксът е, че този път митата не са едностранно решение на Тръмп, обявено измежду нощ в Twitter. При това арбитражно решение евентуално те биха били приложени от всеки американски различен президент. Това обаче демонстрира какъв брой уязвими са тези многостранни правила във времето, отбелязва сп. Economist. В бранш като производството на самолети, където дотациите са всеобщи, постоянно е било ясно, че Съединени американски щати и Европейски Съюз би трябвало да реализират взаимноизгодно съглашение. Засега обаче такова няма. А решението на СТО ще работи, до момента в който двете страни се договорят или интернационалната организация реши, че Европа съблюдава разпоредбите си.

Европа готви отговор

Това не е началото на напрежението Съединени американски щати - Европейски Съюз по тази линия. Миналата година Тръмп се закани да наложи мита и за вноса на създадени в Европейски Съюз коли, откакто предходната година таксува доставките на алуминий и стомана. В средата на 2018 година Вашингтон и Брюксел оповестиха, че ще работят за комерсиално съглашение, само че договарянията бързо прекъснаха поради спор за селското стопанство, тъй като Съединени американски щати упорстват секторът да бъде включен в диалозите, а Франция е твърдо срещу (ярък образец за протекционизъм от Париж).

" Готовността ни да намерим заслужено съглашение остава непроменена. Но в случай че Съединени американски щати решат да наложат позволени от СТО ограничения за противопоставяне, това ще тласне Европейски Съюз в обстановка, в която няма да имаме различен вид, с изключение на да създадем същото ", споделя отрасловият еврокомисар Сесилия Малмстрьом в изказване, което признава решението на организацията.

Преговори чака и американският търговски представител Робърт Лайтхайзър. В опит да търсят съглашение Съединени американски щати няма да наложат мита от 100% върху артикули от Европейски Съюз, макар че решението на СТО им го разрешава.

Преподавателят в Стопанския факултет на СУ " Св. Климент Охридски " Васил Караиванов дефинира решението като казус, който ще докара до нова борба, само че не и до комерсиална война сред Съединени американски щати и Европейски Съюз. " Да не забравяме, че първоначално Доналд Тръмп предложи да се отстранен митата и квотите и от двете страни. Засега Съединени американски щати са от мощната страна в този спор, имат в ръцете си арбитражно решение, а от страна на Европейски Съюз няма мощно опълчване. И това е по политически аргументи, тъй като страните в Европейски Съюз не могат да се обединят към водещ политик. Френският президент Еманюел Макрон се пробва да бъде водачът на Европа, само че към този момент това не се получава, а и Тръмп веднъж към този момент го прати в нок даун с прекратяването на съглашението с Иран ", споделя за " Капитал " Караиванов, като отбелязва, че Съединени американски щати имат търговски недостиг с Европейски Съюз, а Европейски Съюз има недостиг с Русия и Китай. И по този метод излиза, че Европейски Съюз взима пари от Съединени американски щати, с цел да заплаща на Русия и Китай. А Тръмп обърна няколко пъти внимание на Брюксел за този проблем.

Чад П. Боун, старши помощник в Peterson Institute, декларира пред New York Times, че плануваната замяна на мита акцентира неспособността на Съединени американски щати и Европейски Съюз да работят дружно за основаването на по-всеобхватни правила за световната търговия, по-специално за дотациите. Това може да има огромни последствия за Китай, който Съединените щати и други страни подлагат на критика, че незаслужено субсидира свои компании и по този начин те непочтено получават конкурентни преимущества по света.

Известно е, че всяко опълчване сред огромните играчи води до загуби за по-малките. България е част от Европейски Съюз, само че в този случай по-скоро имаме опълчване сред Съединени американски щати, от една страна, против Германия, Франция, Италия и Англия, от друга. Малките стопански системи на Европейски Съюз, изключително тези от Източна Европа, стоят настрани от този спор. На процедура резултатът за България може да е по-скоро второстепенен - намаляването на износа за огромните европейски експортьори.

Козовете на двете страни

Световната комерсиална организация има да взема решение редом дело, което Европейският съюз заведе против Съединени американски щати за субсидиране на Boeing и Брюксел сформира собствен лист на американски артикули на стойност 20 милиарда $, които би могъл да таксува с мито. Очаква се СТО да разгласи това решение при започване на идната година. До него обаче може и да не се стигне, защото Съединени американски щати блокират избора на нови членове на апелативния съд на СТО. Той ще бъде единствено от един арбитър през декември, когато изтичат договорите на още двама. За издаване на решения съдът има потребност от най-малко трима заседаващи членове. Следователно, в случай че Тръмп не промени курса, СТО няма да може да удостовери дали Европа е отменила дотациите си за Airbus. С други думи, Тръмп на доктрина би могъл да поддържа тези мита непрекъснато, изяснява проблема Economist.

Знаейки това, Европейски Съюз се пробва да оправдае своите мита, като употребява още по-стар спор, решен в негова изгода. През 2002 година СТО отсъжда, че американската данъчна система дава на локалните експортьори преимущество по отношение на техните европейски съперници. В отговор от организацията разрешиха на Европейски Съюз да вкара свои мита против американски експорт за 4 милиарда $ годишно, до момента в който Съединени американски щати не се съобразят с решението. През 2006 година въпросът беше решен, откакто Вашингтон анулира противоречивите правила и Европейски Съюз отдръпнаха митата. Целта на дейностите на Европейски Съюз по всяка възможност е опит да се притисне Вашингтон за намиране на компромис в разногласието за производителите на самолети.

Според Съединени американски щати Европейски Съюз няма право според международните търговски правила да наложи мита против глобите, утвърдени от СТО. Вашингтон изрично отхвърля изказванието на Брюксел, че и двете страни са еднообразно отговорни за субсидирането на своите производители на самолети. Представители от администрацията на Тръмп обявиха, че Европейски Съюз ще работи " недобросъвестно ", в случай че наложи мита, като употребява остарелия търговски спор, който съгласно тях е решен 2006 година, отбелязва Politicо.

" Ако Европейски Съюз продължи с митата, това ще е следващ удар върху разпоредбите на СТО, чиято цел беше да предотвратяват взаимно ескалиране на реципрочните мита ", декларира Едуард Алдън от американския Council on Foreign Relations. Според него сходно решение на Брюксел още повече ще компрометира системата по решение на разногласия към комерсиалната организация.

Шансовете за партньорство

Бъдещите връзки сред Съединени американски щати и Европейски Съюз не се обрисуват да бъдат безоблачни на фона на идните нови договаряния за комерсиално съглашение. На Съединени американски щати им оказват помощ два съществени фактора – първият е, че делът на външната търговия от Брутният вътрешен продукт на страната е два пъти по-нисък от този в Европейски Съюз, а това значи, че Вашингтон е два пъти по-малко подвластен от интернационалния търговски продан, в сравнение с е Европейски Съюз, изяснява обстановката Караиванов.

Вторият извънредно значим фактор е това, че Съединени американски щати са чист експортьор на сила и са един от най-големите експортьори на нефт в света, до момента в който Европейски Съюз е чист вносител и огромен консуматор. " Евросъюзът внася две трети от силата, която използва. На процедура Съединени американски щати дефинират цените на петрола и имат доста значим лост против Европейски Съюз ", отбелязва той.

Съединени американски щати и персонално Тръмп обаче също имат какво да губят - ответните ограничения освен предизвикват болежка, само че и може да ударят най-силно обичайно републиканските щати. Взаимноизгодното решение явно е реализиране на съглашение, само че това изисква смяна в настанилия се нрав на деглобализация, което при насъбраното напрежение, доловимото икономическо закъснение и ширещия се популизъм ще е мъчно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР