В тих ъгъл в Северна Европа съществува геополитическа аномалия, в

...
В тих ъгъл в Северна Европа съществува геополитическа аномалия, в
Коментари Харесай

Барле Хертог - белгийското селище с холандски съседи на една ръка разстояние

В спокоен ъгъл в Северна Европа съществува геополитическа особеност, в която доста здания имат интернационална граница, минаваща през тях. Това е място, където човек може да е в същото легло като неговата брачна половинка, само че в действителност двамата да спят в разнообразни страни. Място, където хората реалокират вратите си, поради икономическо преимущество.

Барле Хертог е белгийско село, известно с извънредно комплицираната си граница със прилежащата община Барле Насау, част от територията на Нидерландия. Недалеч от белгийската граница, холандската община Барле Насау (Baarle-Nassau) е дом на близо 30 белгийски анклави ( земя, обкръжена от всички страни с територия на непозната държава), познати групово като Барле Хертог (Baarle-Hertog). На картата те наподобяват на картографски амеби, някои от които са с холандски ядра вътре.

Цялата тази комплицирана неразбория датира от Средновековието, когато имоти земя са разграничени сред разнообразни локални аристократични фамилии. Барле Хертог в миналото принадлежал на херцога на Брабант, до момента в който Барле Насау бил благосъстоятелност на средновековната Къща на Насау.

Когато Белгия афишира независимостта си от Нидерландия през 1831 година, двете страни са оставени с толкоз комплицирана интернационална конфликтност, че поредните режими са възпирани от определянето на точни юрисдикции. Границите в действителност не са финализирани до 1995 година, когато последната останала част от ничия земя не е приписана на Белгия.

При първо усещане не е елементарно да се разграничат двете териториите, защото те не наподобяват по-различни от всеки различен характерен дребен холандски град с червени тухли. Около три четвърти от общо към 9000 души в региона са притежатели на холандски паспорти, а холандската община има и надалеч по-голям дял земя (76 кв. км спрямо 7.5 кв. км на Белгия).

Но откакто прекараме известно време, разликите стават забележими, изключително в случай че се вгледаме маркировките на тротоарите - бели кръстове с " NL " (Холандия) от едната страна и " B " (Белгия) от другата страна, както и номерата на къщите, които са маркирани с подобаващия байрак.

Холандските парцели също по този начин са по-еднообразни по тип, в сравнение с техните белгийски съседи, които са по-разнообразни откъм архитектура. Понякога се оказва доста мъчно да се живее в това градче, изключително когато става дума за инфраструктура и желаеме да създадем ремонт на къщата си, която се намира на половина в холандска земя и на половина в белгийска.

Такъв е и казусът със постройката на кметството на Белгия. Да не приказваме и че двете страни имат разнообразни закони, които в миналото се оказват проблем, като да вземем за пример законната възраст за консумация на алкохол.

Днес доста поданици на Барле Насау и Барле Хертог имат двойно поданство - както белгийски, по този начин и холандски паспорт. Мирното общуване на двете страни притегля интереса на доста хора, в това число и туристи, като образец за това по какъв начин две разнообразни общности могат да живеят хармонично дружно. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР