В тези смутни време на грип и коронавирус, ако имаме

...
В тези смутни време на грип и коронавирус, ако имаме
Коментари Харесай

Как и защо кихаме

В тези смутни време на грип и ковид, в случай че имаме неблагоразумието да кихнем на публично място, незабавно се трансформираме във зложелател номер едно на всички в близост . И те ще се погрижат да го разберем посредством злобните погледи, които незабавно ще получим.

Но какво да създадем, човещинка си е. Кихането е натурален механизъм на тялото, една от най-честите реакции , с които то се пробва да се отърве от дразнител , попаднал в дихателната система. С други думи - несъзнателно обособяване на въздух, с който се освобождаваме и от прахуляк, алергени и бактерии, попаднали в носа и гърлото ни.

Разбира се, има и други, малко по-странни аргументи, които провокират кихане. Такива са някои спрейове за нос или поемане на леден въздух да вземем за пример. Може да кихнем и от излагане на ярка светлина , което си е генетично обусловено. Кихането може да пристигна и до момента в който си скубем веждите, като при тези случаи към момента не е открито от какво тъкмо ни защищава...
 Снимка 469010

А ето какво тъкмо се случва, когато кихаме. Рефлексът за кихане се поражда от раздразнение на носната лигавица, което се усеща от микроскопичните реснички по повърхността й. Те играят ролята на рецептори, които изпращат сигнали до центъра в гръбначния мозък, виновен за кихането .

Така се задействат два разнообразни нервни сигнала. Единият се изпраща посредством двигателни нерви към фарингеалните, ларингеалните и дихателните мускули, което ни кара да кихаме. Другият се предава посредством парасимпатикови нерви, които усилват секрецията в носа и очите.

Непосредствено преди да кихнем, белите дробове се компресират, гласовите струни се затварят, а в гърдите ни поражда напрежение. Следва внезапно отваряне на гласовите струни, което задвижва въздуха бързо нагоре по дихателните пътища и носа.
 Снимка 469012

Очите се затварят, диафрагмата се движи нагоре, гръдните мускули се свиват, с цел да освободят въздух от дробовете. Заедно с него се освобождават и дребни частици секрет от носа и устата, които могат да бъдат до 40 хиляди , написа The Healthy.

Тялото ни реагира по друг метод на дразнителите и от това най-много зависи дали ще кихнем веднъж или няколко пъти поред, както и дали ще бъде безшумно или много звучно кихане. Зависи и от количеството въздух, което сме вдишали преди този момент.
 Кашлянето, кихането и какъв брой време бактериите остават във въздуха
Колко живеят бактериите след кашляне и кихане

Доста по-дълго, в сравнение с ни се желае

Много значимо е в никакъв случай да не стопираме кихането и да не запушваме носа си. Това води до голямо напрежение в мозъка и може да аргументи съществени увреждания - спукани капиляри в очите, повредени тъпанчета, повредени кръвоносни съдове в мозъка и други.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР