В тетевенското село Рибарица бе открит и осветен паметник на

...
В тетевенското село Рибарица бе открит и осветен паметник на
Коментари Харесай

В село Рибарица бе открит паметник на генерал Владимир Вазов

В тетевенското село Рибарица бе открит и осветлен монумент на военачалник Владимир Вазов, оповестяват от общинската администрация.

Пред къщата, в която генералът е прекарал едни от последните дни от живота си, към съществуващите две плочи от през днешния ден към този момент се извисява и негов монумент.
Идеята за разкриване на монумент на героя от Дойран и реализирането й са дело на проф. Иван Гаврилов.

Тържествено паметникът е бил открит от професора и кмета на община Тетевен Мадлена Бояджиева.

В словото си тя е показала, че България би трябвало да уважава и тачи своите национални герои и да възпитава същински национализъм и национално достолепие у младите. Тя е допълнила, че построяването на монументи като този е едно благородно и патриотично дело, което увековечава светлите моменти от българската история и великите персони.

На новооткрития монумент са изписани, изречените думи от ген. Вазов: "Трябва да победим или да умрем - различен избор няма! ".

Проф. Гаврилов е връчил портрет на ген. Вазов за Историческия музей в Тетевен и икона на кмета на общината. Портрет е получило и читалището в Рибарица, а икони - главното учебно заведение в село Черни Вит и инж. Марин Радевски за оказаната поддръжка.
Програмата е траяла с поднасяне на венци и цветя, както и с концерт на Володя Стоянов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР