В Tesla имат проблем с имиджа на автопилота в техните

...
В Tesla имат проблем с имиджа на автопилота в техните
Коментари Харесай

Какво е да катастрофираш с Tesla

В Tesla имат проблем с имиджа на автопилота в техните коли и това не е загадка за никого. Последният път, в който станахме очевидци на сериозен случай, породен от електронната система, бе през март във Флорида, когато Tesla Model 3 се заби в камион на автомагистралата, а водачът й умря на място.

Сега следствие на регулаторните органи в Щатите демонстрира, че повода е била в автопилота на колата, който е бил пуснат в полуавтоматичен режим. Това е най-малко четвъртият случай, в който човек умира зад кормилото на модел на Tesla, до момента в който колата се самоуправлява.

Още по-притеснителното в тази ситуация е, че съгласно отчета на Националния ръб на транспортната сигурност (NTSB), приликите с предходен драматичен случай, случил се през май 2016 са поразителни.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от WeRIndia (@werindia_blog) на Фев 15, 2019 в 3:07 PST

Според предварителния отчет на NTSB в казусът от март тази година, алената Tesla се е движила в дясната лента. Камион се е опитал да се включи в придвижването отдясно с желанието да завие наляво по същия път, по който се е движела колата. Той се е изнесъл и на процедура е блокирал пътя пред Tesla-та.

Автопилотът на колата е бил включен от водача 10 секунди преди случая, а системата не е засекла ръцете на лидера да са били на кормилото 8 секунди преди конфликта, което е доказано и от вътрешно следствие на Tesla.

Въпреки всички радари и камери , колата въобще не е засякла трудността пред себе си и вследствие на това се е блъснала в камиона със скорост от съвсем 110 км/ч при ограничаване на скоростта в тази права от 90 км/ч. В резултат на удара, 50-годишният водач на колата е умрял на място.
 Снимка 423920

От отчета не излиза наяве какъв брой надалеч е била колата, когато камионът е навлязъл в нейното платно, нито дали някакви климатични условия са се отразили на способността на колата да спре. Би било и нечиста сделка да се каже дали в случай че водачът е внимавал в пътната конюнктура, е можел да предотврати удара.

Въпреки това, казусът поражда куп въпроси по отношение на сигурността на автопилота на Tesla. Защо той не е понижил до ограничаването на скоростта, за какво системата се е пробвала да избегне удара, сменяйки посоката на придвижване, за какво спирачките не са били задействани.

През май 2016, 40-годишният Джош Браун губи живота си при доста сходни условия. Автопилотът на неговия Model S е бил задействан, само че все пак колата се е движила с безразсъдно висока скорост и системата въобще не е отчела навлизането на камион в пътното платно.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от WeRIndia (@werindia_blog) на Фев 7, 2019 в 12:19 PST

След този случай от Tesla понижиха времето, в което водачът може да не допира кормилото, преди колата да стартира да издава аудио и образни предизвестия. Инженерите на компанията обновиха на няколко пъти софтуера, ръководещ автопилота, само че по всичко проличава, че това не е помогнало изключително.

При придвижване на скоростен път, системата не съумява да засече някои стационарни обекти или транспортни средства, движещи се перпендикулярно на посоката на придвижване на колата. Подобни системи в модели на Volvo и Nissan също страдат от сходни дефекти.

Като отговор на последния случай, представител на Tesla съобщи, че водачите употребяващи автопилотa на Tesla, са доста по-безопасни на пътя, стига обаче да са непрекъснато нащрек и да имат подготвеност да поемат контрола над колата. В тези два случая наподобява водачите са се предоверили на електрониката .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР