В темата Рокля скулпторът Живко Седларски работи вече единадесета година.

...
В темата Рокля скулпторът Живко Седларски работи вече единадесета година.
Коментари Харесай

Скулптури с дъх на шампанско

В тематиката " Рокля " скулпторът Живко Седларски работи към този момент единадесета година. Творбите му пресъздават финеса, нежността и очарованието на дамата, облечена в рокля. Често в скулптурите му виждаме роклята, а дамата остава невидима. Но тя постоянно се усеща като наличие, въодушевление и темперамент. Така е и с „ пенливите рокли ”, сътворени от българския художник, който живее във Франция. Вдъхновени от шампанското, те ни описват за дамата в миговете, когато е радостна и щастлива, омаяна от пенливото вино.
Оригиналът на скулптурата „ Пенлива рокля ” през днешния ден се намира в Бон (Beaune) - градче в сърцето на френския район Бургундия, прочут с неустоимото си вино. Творбата тематично добавя интериора на централата на интернационалния конкурс за виновност „ Феминализ ”.
Високата над 2 метра статуя на жена в позлатена рокля с релеф на балончета е обсипана с над 2200 капсули от шампанско. Създадена е за десетото юбилейно издание на влиятелния винен конкурс през 2016 година. Във „ Феминализ ” виновността се правят оценка единствено от дами – експерти в лозаро-винарския бранш. В това издание на състезанието 700 дегустаторки правят оценка близо 4000 виновност от целия свят. По време на дегустацията българският ваятел показва галерия със свои произведения, в това число направената особено за случая „ Пенлива рокля ”.
Идеята си скулптурата да бъде покрита с капачки от шампанско (капсулите, които държат корковата запушалка на бутилките с пенливо вино) създателят предлага, още когато получава поръчката да създаде творбата. Капсулите от шампанско са скъпи за колекционерите и цената им варира от 50 цента до 50 евро броят. Чрез винопроизводители, участващи в състезанието, нужният за скулптурата брой капсули от шампанско – над 2200 е обезпечен.
Формата на роклята идва в процеса на работата по творбата, споделя Живко Седларски.
„ Идеята за формата се роди непринудено от същността на шампанското – пенливо вино с доста балончета. От там пристигна пяната, която да оформи бъдещата рокля. След състезанието скулптурата остана в централата на „ Феминализ ” в Бон. Град, известен със своето вино. Тъй като производителите на шампанско нямат задоволително масиви, изкупуват бяло вино от този край, а по-късно го състаряват в мазета подземен, които се намират в тунели, прокопани във варовикови скали ”.
След откупуването на истинската статуя, създателят й прави нейни разновидности, както и дребна пластика на фигурата. Заедно с макетите и плановете, предшестващи оригинала се оформя цяла серия „ пенливи рокли ”.
„ Една игра в тази тематика, с няколко разнообразни формата, тъй като при една статуя от 15 до 20 см. трактовката е една, при половин метър друга, а при метър – два напълно друга. За страничния наблюдаващ това са разнообразни фигури, за мен са част от търсенето на една единствена ”, разяснява създателят.
„ Пенливи рокли ” с мирис на шампанско през днешния ден има във Франция, Швейцария и България. Много от тях са взели участие и в изложения.
За дамата в пенлива рокля Живко Седларски споделя: „ Тя е радостна. А една радостна жена танцува, играе, развеселява ”.
Произведенията на българския ваятел красят паркове, крепости, търговски центрове, площади, учебни заведения, музеи и галерии в целия свят. Негови монументални статуи има във Франция, Белгия, Германия, Испания, Швейцария, Съединени американски щати, Ливан, Китай и други страни.
Живко Седларски живее и твори във Франция от 1991 година. Работи в региона на монументалната статуя и дребната пластика. Негова запазена марка са скулптурите на женски фигури в „ железни рокли ”, изваяни от месинг, неръждаема стомана, бронз.
Емблематичната за създателя статуя „ Rainbow in the dark ” е атракция в замъка Bois Guy във Франция. Монументалните произведения „ Woman on the Bike ” и “Skating Women ” красят езерото Тайху в град Суджоу, Китай. У нас навън могат да се видят две от ефектните му статуи на рокли - „ Рокля Сирена ” пред Гранд хотел Поморие и „ Танцуваща по вълните ” в парк „ Изгрев ” в Бургас.
Творецът е известен и с новаторските си произведения, направени от арматурно желязо. Изваждайки желязото от бетона, скулпторът го трансформира в произведение на изкуството, давайки му нова естетическа роля. Сътворените с тази техника произведения са ефирни, цялостни с въздух и пространство, а през тях прозират постройките и природата, които ги заобикалят.
Освен с ефектните си женски силуети в железни рокли, скулпторът Живко Седларски е известен и със забележителните си дървета от стомана. Те са над 80, като някои от тях доближават височина 7 метра.
Автор е на релефа на Христо Ботев на фасадата на Български Културен Институт rue Boëtie в Париж. Негово дело е и високата над 3,6 метра бронзова статуя “ Майката ” в Карлово.
Живко Седларски е роден през 1958 година в гр. Елхово. Първият допир с изкуството получава в ателието на татко си – полк. Кольо Седларски, началник на Студиото на военните художници в България.
През 1977 година приключва Техникума по керамика и стъкло в София, а през 1989 година Националната художествена академия. Две години посещава курсове по анатомия в Медицинска академия при проф. Павлов. Специализирал е статуя в Художествената академия в Берлин, Германия.
Вижте някои от творбите в галерията ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР