В телевизионно обръщение след заседанието на кабинета Ердоган заяви, че

...
В телевизионно обръщение след заседанието на кабинета Ердоган заяви, че
Коментари Харесай

Ердоган: Кириакос Мицотакис вече не съществува за мен!

В телевизионно послание след съвещанието на кабинета Ердоган съобщи, че Мицотакис е приказвал против Турция и е призовал Конгреса на Съединени американски щати да не позволява продажбата на изтребители F-16 на Анкара.

Администрацията на Байдън импровизирано се обърна към Конгреса, с цел да изиска утвърждение за препоръчаната продажба на съвременни оръжия и друго съоръжение за флота от изтребители F-16 на съдружника на НАТО Турция, напомня " Сабах ".

Пакетът е обособен от многомилиардната договорка за рационализация, която Турция изиска от Съединени американски щати през октомври предходната година, като изиска да закупи 40 изтребителя Lockheed Martin F-16 и близо 80 комплекта за рационализация на съществуващите си бойни самолети.

По време на визитата си във Вашингтон предходната седмица Мицотакис предизвести на взаимно съвещание на Конгреса да не се поддържат препоръчаните от администрацията на Байдън военни продажби на Турция, заявявайки, че сходна стъпка може да докара до спомагателна неустойчивост в района.

" Бяхме се договорили с него да не включваме трети страни в нашия спор ", съобщи Ердоган. " Въпреки това предходната седмица той посети Съединени американски щати и приказва в Конгреса и ги предизвести да не ни дават F-16 ", означи той. Ердоган също по този начин съобщи, че Турция анулира основна среща, която беше планувана да се организира сред двете държавни управления тази година.

" Тази година трябваше да проведем среща на стратегическия съвет. В дневника ми за срещи към този момент няма никой, който да се споделя Мицотакис. Никога няма да се съглася да имам среща с него, тъй като вървим по един и същи път единствено с политици, които съблюдават обещанията си, които имат темперамент и които са честни ", сподели президентът.

Съединени американски щати евентуално " ще вземат лично решение за продажбата на F-16 на Турция, без да е належащо да се съветват с гръцкия министър председател ", добави той. Ердоган също по този начин упрекна Гърция, че укрива членове на Гюленистката терористична група (FETÖ), отговорна за опита за прелом от 15 юли 2016 година, и че основава военни бази против Турция.

Този месец Гърция публично удължи двустранното си военно съглашение със Съединени американски щати за пет години, която дава на американските военни достъп до три бази в континентална Гърция, както и до американското военноморско наличие на остров Крит. " Кого заплашва Гърция с тези бази? Защо Гърция основава тези бази? " попита Ердоган.

Ердоган също по този начин повтори, че Турция е позволила неточност, като е приела още веднъж Гърция във военното крило на НАТО през 1980 година

Турция и Гърция са в несъгласие по редица въпроси, в това число конкурентни искания за пълномощия в Източното Средиземноморие, въздушното пространство, енергетиката, етнически разделения остров Кипър и статута на островите в Егейско море.

Но двете страни си сътрудничат и по енергийни планове, в това число новоизграден газопровод, който транспортира природен газ от Азербайджан до Западна Европа. Тръбопроводът, който минава през Турция и Гърция, е част от напъните на Европа да понижи зависимостта си от съветската сила.

Турция, която има най-дългата континентална брегова линия в Източното Средиземноморие, отхвърля претенциите за морски граници на Гърция и кипърската гръцка администрация, като акцентира, че несъразмерните им искания нарушават суверенните права на Турция и кипърските турци.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР