В тежка влакова катастрофа тази нощ в Централна Хърватия са

...
В тежка влакова катастрофа тази нощ в Централна Хърватия са
Коментари Харесай

Трима загинали и 11 ранени в тежка катастрофа с влакове в Хърватия

В тежка влакова злополука тази нощ в Централна Хърватия са починали трима, а 11 бяха ранени. Ударили са се пътнически и товарен трен. Осем от потърпевшите са задгранични жители, най-вероятно мигранти.

Сблъсъкът сред двата влака е станал към 21,30 ч локално време покрай град Новска, който се намира в региона на границата на Хърватия с Босна и Херцеговина.

" Сблъсъкът е бил мощен ", сподели министър председателят Андрей Пленкович, който дойде на мястото на злополуката с други публични представители. Пленкович заяви, че ранените пасажери са приети в болница, като измежду тях има както хърватски жители, по този начин и чужденци.

Пътническият трен е пътувал от Винковци до Новска. Инцидентът е станал към 10 минути преди да доближи крайната си дестинация. Композицията се е блъснала в спрял заради повреда товарен трен, който е дерайлирал след удара. В товарния трен се е намирал единствено машинистът, който е приет в болница.

Хърватският министър председател не разяснява аргументите за злополуката, осведоми ХИНА. Има съмнения, че машинистът на пътническия трен е минал на алена светлина. Разследването по случая продължава.

Говорител на локалната полиция заяви, че измежду потърпевшите има осем задгранични жители от африкански и азиатски генезис, най-вероятно мигранти. Не е ясно дали те са се намирали в пътническия или в товарния трен, както и от каква народност са, само че, съгласно преводачите, най-малко някои от тях са от Иран, показва ХИНА.

Всичките 11 ранени при злополуката са в устойчиво положение, заяви шефът на службата на Червения кръст в Новска Зоран Пърпич пред организация ХИНА. Министърът на опазването на здравето Вили Берош посети ранените пасажери.

Трима от потърпевшите мигранти, които са били с леки пострадвания, към този момент са изписани от болничното заведение в Славонски Брод и полицията ще предприеме плануваните от закона дейности по отношение на тях, осведоми ХИНА.

Премиерът Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович изрекоха съболезнования на околните на починалите. Пленкович благодари на службите за незабавна помощ за бързата реакция. Миланович съобщи, че чака следствието да откри аргументите за случая, с цел да бъдат отстранени всички пропуски и дефекти в железопътната система и сходни нещастия да не се повтарят.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР