В Техническия университет във Варна тече финансова проверка от 1

...
В Техническия университет във Варна тече финансова проверка от 1
Коментари Харесай

МОН е открило висока концентрация на нарушения в ТУ-Варна

" В Техническия университет във Варна тече финансова инспекция от 1 месец ". Това заяви просветителният министър Красимир Вълчев пред Нова ТВ във връзка следствие на медията за съмнителни публични поръчки за поправки и сметоизвозване, както и за злоупотреби с парите за обучение.

По думите на Вълчев първичните данни от инспекцията показвали, че има „ висока централизация на нарушавания ”. „ Всички тези констатации ще бъдат пратени на организацията за Държавна финансова ревизия, евентуално и на прокуратурата, защото има знаци за машинация ”, съобщи министърът. По думите му самият той като министър няма огромни права във връзка с финансовото ръководство на висшите учебни заведения. „ Има една глоба – лишаване на акредитацията. Но това е последна мярка, несъразмерна, тъй като значи затваряне на висшето учебно заведение ”, изясни Вълчев и съобщи, че са нужни законови промени. „ Стартирали сме този политически диалог ”, съобщи министърът.

По другия скандал от предходната седмица, при който се оказа, че благоевградско учебно заведение отхвърля да приема възпитаници от ромски генезис, Красимир Вълчев съобщи, че това е неприемливо и дискриминационно. „ Нямат право да отхвърлят приемане, на което и да е дете ”, съобщи Вълчев. Според него казусът с изключение на в учебните заведения е и в родителите, които не желаят да записват децата си в учебно заведение с роми. „ Проблемът е със сегрегацията – първичната и вторичната. Първичната е в ромските квартали, където учебните заведения са ромски. Там страната би трябвало да вложи всичките си запаси, с цел да включи дейно тези деца. Има проблем и с вторичната. Тя е, когато в едно учебно заведение децата станат повече от 15-20%. Родителите стартират да изтеглят децата от български генезис ”, изясни Вълчев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР