В Техеран и други градове демонстранти отново изразиха недоволството си

...
В Техеран и други градове демонстранти отново изразиха недоволството си
Коментари Харесай

Владимир Чуков: На този етап едва ли протестите ще могат да сменят режима в Иран

В Техеран и други градове стачкуващи още веднъж показаха недоволството си от това, че в продължение на няколко дни иранските управляващи отричаха да са свалили украинския аероплан, а след това признаха, че той е бил ударен от ракета простъпка. Арабистът проф. Владимир Чуков разяснява в Сутрешния блок на Българска национална телевизия ще могат ли протестиращите да сменят режима в Иран.

" Това е огромният въпрос: ще може ли силата да бъде толкоз огромна, че да опустоши ръководещите. С днешна дата това мъчно може да стане поради потушаването на недоволството. Там има една система за потушаване на неодобрение без каквито и да било отстъпки и взаимни отстъпки ", безапелационен беше арабистът.

Той сподели още, че му е мъчно да предвижда до каква степен ще продължи ескалацията на напрежението. " Ако до момента напрежението беше отвън границите на Иран, в този момент към този момент преместването на това напрежение е вътре в самия Иран ", добави професорът.

Професор Чуков разяснява и слуховете за оставка на иранския президент Хасан Рохани.
Владимир Чуков, арабист: Може и да има нещо сходно. През февруари предходната година Зариф си подаде оставката и в резултат на деяние на Касем Солеймани - просто Солеймани хвана под мишница Башар Асад и го закара в Техеран на своя глава никой от светската власт. Сега може би се получава нещо сходно. Но защото Рохани въпреки всичко е президент, това би имало огромен резултат освен на открито, само че и вътре. Може и да се е случило, само че това няма да има удостоверение, както и не беше казана повода за оставката на Зариф предходната година. Все отново оставката е отказана.
Според него към този момент се следи и ще продължава да понижава интензивността на иранските проксита отвън техните национални граници. Първо тъй като нямат пари, второ - тъй като Иран ще затъне в лични проблеми. " Наближават парламентарните избори, следващата година са доста значимите президентски избори. Кандидатът на Али Хаменей си отиде, това беше Касем Солеймани, всички тези медийни инжекции му бяха направени, с цел да заеме този пост ", разяснява още Чуков.

Вижте повече от диалога във видеото.

 Гняв и сълзи в Иран и Канада след самолетната злополука край Техеран Гняв и сълзи в Иран и Канада след самолетната злополука край Техеран
Нови демонстрации в Иран поради свалянето на украинския аероплан, който се разруши край Техеран на 8-и януари. А в Торонто към две хиляди души участвах...
Още по тематиката Напрежение в Близкия изток
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР