В тази връзка той припомни, че на законово ниво вече

...
В тази връзка той припомни, че на законово ниво вече
Коментари Харесай

Проверяват Лукойл за контрабанда, оттам предупредиха за принудително спиране на работа

В тази връзка той напомни, че на законово равнище към този момент е уредена опцията за назначение на необикновен шеф. Той може да подсигурява доставките на нефт, както и че няма да има рецесия на пазара на горива в България.

" Искаме от рафинерията да се приготви за прекъсването на вноса на съветски нефт, без да се сътвори рецесия на пазара на горива. Даваме период 1 март, с цел да подсигуряваме, че цените в България няма да тръгнат внезапно нагоре и с цел да не се основават турбуленции за държавното управление ", сподели той, като добави, че особеният шеф може да обезпечи интереса на страната в този развой.

Ивайло Мирчев съобщи, че по време на служебното държавно управление не е направено нищо, с цел да бъде длъжен " Лукойл " да показа проект за гладко прекосяване към неруски нефт. Такъв проект към този момент има и се следи за неговото съблюдаване.

Освен това служебното държавно управление не е направило нищо да получи доход от разликата в облагата на рафинерията поради това, че употребява по-евтиния съветски нефт, регистрира той.

" Най-големият грях е, че за последните 15 години " Лукойл " беше оставена да сътвори преобладаваща, монополна роля на пазара на горива. Тя беше оставена да дерибейства и да основава ненормални търговски практики. В същото време цените преди облагане с акцизи, които са най-ниските в Европа, са средноевропейски. Трябва някой да поеме отговорност за тези 15 години безучастие ", добави той.

Междувременно от " Лукойл " излязоха с позиция , в която се показва, че отмяната от 1 януари 2024 година на квотите за експорт на нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, в действителност е равносилна на анулация на дерогацията още от декември 2023 г. 

" Липсата на опция за експорт на тези артикули ще докара до бързо препълване на складовете на рафинерията, а това - до наложително прекъсване на производството. Това може да сложи бургаската рафинерия в условия на нараснал софтуерен и логистичен риск и да заплаши доставките на горива за българския пазар ", разясняват от сдружението.

" С оглед евентуалните отрицателни последствия от това желание призоваваме съответните институции към разговор за намиране на изпълнимо безрисково решение. Ръководството на " ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас " декларира подготвеност да окаже интензивно подпомагане по този въпрос ", се показва още в позицията на " Лукойл ".

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР