В тази страна хората се държат самоубийствено, казва българският лекар

...
В тази страна хората се държат самоубийствено, казва българският лекар
Коментари Харесай

В тази страна хората се държат самоубийствено: как германски медии виждат България


" В тази страна хората се държат самоубийствено ", споделя българският доктор Георги Миндов пред Дойчландфунк. " Пандемията крепко е стиснала България за гушата, ситуацията е извънредно сериозна ", написа и друга немска медия.

Кадър от митинг в София

" Там, където лекари изхвърлят ваксина " - под това заглавие немският „ Зюддойче Цайтунг “ разгласява обзорна публикация за България от Катрин Калвайт. В началото авторката написа за идните избори и за политическата обстановка сега - със служебно държавно управление на власт след два опита да се образува постоянно. „ Много българи са на мнение, че това състояние надалеч не е толкоз неприятно и даже се питат дали въобще е належащо демократично определено държавно управление. И без това: съвсем никой не обръща внимание на предизборната битка, а популацията към този момент е изтощено от корупционни кавги, окопни политически борби и аматьори-популисти на политическата сцена “, четем в репортажа.
Редакцията предлага
" Крайно сериозно и избухливо "

Авторката установи, че в България Ковид-19 господства над всичко останало. Тя в резюме осведоми за рекордно неприятните индикатори сега, за претрупаните лечебни заведения и за измежду учители и в целия публичен живот. „ В България постоянно ще чуете за лекари, които избират да излеят имунизацията в умивалника, в сравнение с да я слагат на пациентите си. Но след това против възнаграждение им издават зелен документ “, написа Катрин Калвайт.

В целия този безпорядък върви и предизборна борба, напомня немската журналистка. Нейното мнение е, че няма особена вяра за решение на политическата рецесия в България. Авторката напомня резултатите от предходните два парламентарни вота през тази година и разяснява случилото се с Има Такъв Народ и Слави Трифонов по този начин: „ Трифонов и неговият тим се държаха толкоз непрофесионално и своенравно, че не съумяха да намерят сътрудници за коалиция. Шоуменът не пожела да беседва нито за държавна стратегия, нито за постове, тъй като искаше цялостна независимост за взимане на решенията - а това докара до комплициране и отвращение “.

Според авторката по този начин се е изпарила вярата на българите, че един популист без политически опит ще избави страната. „ Затова пък “, написа тя и показва в резюме новата партия „ Продължаваме промяната “. Катрин Калвайт установи, че даже дружно с Демократична България новата партия няма да може да образува държавно управление и обръща взор към другия лагер: „ От другата страна ГЕРБ се надява още веднъж да бъде най-силната партия. Те държат на ненавиждания и хипотетично подкупен някогашен министър председател Борисов, а дружно с партията на турското болшинство са считани за лоби на олигарсите “.

Авторката допуска, че рецесията ще продължи, тъй като съдействието сред другите обединения наподобява мъчно осъществимо. Катрин Калвайт цитира и разбор на немската фондация „ Фридрих Еберт “, съгласно който неналичието на политическо водачество в страната блокира нужните и непопулярни ограничения против пандемията. В края на публикацията ѝ четем:

„ Най-вече националистическите и дяснопопулистки партии употребяват Ковид-кризата и необятно публикуваното съмнение към здравно-политическите ограничения, с цел да подкопават трайно доверието към служебното държавно управление и към политиката. Единствено сегашният президент Румен Радев като че ли може да завоюва вота за държавен глава, само че настрана от това специалистите въобще не смеят да предвиждат по какъв начин може да наподобява изходът от рецесията след третите парламентарни избори. Защото пандемичната конюнктура е извънредно сериозна, а настроението - избухливо. “

" ГЕРБ построи корупцията като паралелна страна "

За изборите и за Ковид-кризата в България става дума и в просторен репортаж на немската социална медия „ Дойчландфунк “. В него авторката Райна Бройер дава думата на лекаря Георги Миндов, съгласно който ситуацията в България е доста комплицирано: „ Най-бедната страна с най-ниския витален стандарт, само че с най-високия % на отменяне. В тази страна хората се държат самоубийствено, с делата си те отхвърлят европейските полезности и се афишират срещу всичко, което вършим ние, което правят останалите страни в Европейски Съюз “, споделя лекарят.

В репортажа на „ Дойчландфунк “ участват всички заболели тематики в България сега: здравната система и сложната битка против пандемията, политическата конюнктура преди изборите, медийната несвобода, корупцията и проблемите с върховенството на закона. Пред репортерката Райна Бройер юристът и политически анализатор Иван Брегов показва вярата, че новите новаторски партии, зародили след всеобщите митинги предходната година, биха могли да основат късмет за смяна и за коренно разкъсване с корумпираната система. Брегов изяснява:

„ Корупцията в България през 90-те години и корупцията в този момент - това са две напълно разнообразни неща. Правителството на ГЕРБ съумя да централизира корупцията - даже най-дребният служител в провинцията изпадна според. ГЕРБ построи корупцията като паралелна страна “.

*****

Вижте и това видео от миналогодишните митинги:
Те стачкуват за България - за бъдеще без корупция
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР