В тази ситуация за мен е ясно, че не бива

...
В тази ситуация за мен е ясно, че не бива
Коментари Харесай

„Не искам да бъда ябълка на раздора“: Даниел Митов отказва да е външен министър

„ В тази обстановка за мен е ясно, че не трябва да се трансформирам в ябълка на раздора и фигура, която да разделя и обществото и да пречи на институциите да си правят работата. Затова сигурно отдръпвам своето утвърждение за това да бъда външен министър “. Това съобщи зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пред публицисти.

„ Искам да благодаря на служебния министър председател за доверието, на господин Борисов, че подходи с схващане към възможна моя роля в Министерство на външните работи. Приех не тъй като това е съществена цел за мен, бил съм външен министър и не е в това въпросът. Въпросът е, че в тази ситауция страната би трябвало да има явен външнополитически курс, който да е проатлантически, пронатовски и проевропейски “, сподели Митов.

„ Искам да подчертая обстоятелството, че в тази обстановка при изменена Конституция, в която се търсят междупартийни салда в служебно държавно управление, в което има представители на всички значими партии, е ясно, че не е проблем политически оцветени хора да заемат министерски постове “, допълни зам.-председателят на ГЕРБ.

 Димитър Главчев е на среща при президента за противоречивите министри България 3 мин. Димитър Главчев е на среща при президента за противоречивите министри  Кризата във властта се задълбочава: Търсят „ Кой диктува на кабинета? “ (ОБЗОР) България 4 мин. Кризата във властта се задълбочава: Търсят „ Кой диктува на кабинета? “ (ОБЗОР)  Радев: Не е ли необичайно министър председател да сменя мнението си през ден? (ВИДЕО) България 3 мин. Радев: Не е ли необичайно министър председател да сменя мнението си през ден? (ВИДЕО)  Димитър Главчев е на среща при президента за противоречивите министри България 3 мин. Димитър Главчев е на среща при президента за противоречивите министри  Кризата във властта се задълбочава: Търсят „ Кой диктува на кабинета? “ (ОБЗОР) България 4 мин. Кризата във властта се задълбочава: Търсят „ Кой диктува на кабинета? “ (ОБЗОР)  Радев: Не е ли необичайно министър председател да сменя мнението си през ден? (ВИДЕО) България 3 мин. Радев: Не е ли необичайно министър председател да сменя мнението си през ден? (ВИДЕО)

Снимка: Ладислав Цветков

Даниел Митов съобщи, че е разочарован от позицията, която са заели ПП-ДБ.

„ Вместо да поддържат нашата номинация, на г–н Главчев, те избраха да влязат в логиката на президента Радев и да поддържат неговата позиция. Мога да успокоя президента Радев – умерено, господин президент, ПП-ДБ не престават да бъдат с вас “, разяснява Митов.

„ Много е показателна позицията, която излезе от така наречен българско дипломатическо сдружение, това са комунистически креатури, в която организация взе участие и братът на господин Стефан Димитров Георги, който съм уволнявал два пъти на драго сърце от външно министерство. Тази позиция е доста показателна за това и какъв външен министър ще остане сега в министерството “, сподели още зам.-председателят на ГЕРБ.

По думите му отговорността сега е на президента Румен Радев.

„ Така както нямаше да се меси - към този момент се намеси. Външният министър си е негов и сега той носи цялата отговорност. Г-н Главчев направи предложение и то не беше прието от президента. Оттук нататък към този момент отговорността е на президента “, съобщи Митов.

През последните дни породи конфликт сред президента и служебния министър председател за рокадите в кабинета. Димитър Главчев изиска промяна на двама министри единствено няколко дни, откакто самият той предложи състав на служебното държавно управление.

Това са министърът на земеделието Кирил Вътев и министърът на външните работи Стефан Димитров. Именно позицията за министър на външните работи породи политическото напрежение.
Главчев предлага това да е Даниел Митов.

Държавният глава насочи рецензии, че за държавното управление е номиниран заместник-председател на партия ГЕРБ. Вчера Радев каза, че има отговорност за опазване на политическото благовъзпитание в служебното държавно управление.

От Брюксел Димитър Главчев отговори, че остава безапелационен за имената на новите министри. Той съобщи, че в случай че президентът не подпише указа за промяна, то тогава Радев би трябвало да носи отговорност за това държавно управление.

По-рано през днешния ден се организира среща сред Димитър Главчев и Румен Радев по въпроса за противоречивите министри. След нея коментар пристигна от служебния министър председател.

„ Не съм предложил нищо, продължаваме връзката с президента. Както съм казвал през последните дни, виждате, че има разговор сред нас и този разговор продължава. Нямам вест за съобщаване, до момента в който президентът не издаде декрет старите министри не престават да си извършват отговорностите “, сподели той.

Продължи да четеш  

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР