В тази сграда през 1941 година е гласуван закона за

...
В тази сграда през 1941 година е гласуван закона за
Коментари Харесай

``Оставете паметта на жертви и пострадали на мира!`` Остра реакция срещу Костадинов, сравнил зеления сертификат с Холокоста |

" В тази постройка през 1941 година е гласуван закона за отбрана на нацията и е било неразрешено да влизат евреи. Направете си сами паралелите дали когато се одобряват такива неприятни решения, които са противозаконни, дали би трябвало да се спазват. "

Така ръководителят на " Възраждане " оправда неналичието си на зелен документ пред медии на влизане в Народното събрание през вчерашния ден.



Думите му породиха остра реакция у Организацията на евреите в България " Шалом ".

" Господин Костадинов направи несвоевременно и неприемливо съпоставяне и отпратка към Закона за отбрана на нацията и възбраната на евреите да влизат в Парламента след 1941 година - се споделя в позицията, оповестена нощес. - Срамно и позорно е депутат да съпоставя ограничения, въведени за опазване на здравето на хората с дискриминационните ограничения на база етнически генезис, въведени посредством ЗЗН. Всяко сходно съпоставяне на сегашното с тежките години на Втората международна война, омаловажава страданията, понесени от българските евреи в този тъмен интервал на историята.

В навечерието на 27 януари – Международния ден в памет на жертвите от Холокоста призоваваме българските политици и общественици за примирение и почитание към паметта всички почтени жертви на една човеконенавистна идеология. "

По същия мотив към Костадинов се обърна и просветителният шеф на " Шалом " Максим Делчев:

" Уважаеми доктор Костадин Костадинов,

Пиша Ви първо като историк, а след това и като представител на българските жители в Народното събрание. Понеже през днешния ден в тези си две качества, сравнихте това, че ви желаят избран документ за физически достъп в пленарната зала със ориста на евреите по време на Закона за отбрана на нацията от 1941. И тъй като сте историк, дано да създадем няколко исторически съпоставения:

- Премахнати са ви гражданските права? Поданик/гражданин ли сте на страната, въпреки да нямате зелен документ? Имате ли право да сте избирани на обществена служба или вие да избирате на обществена служба? Очевидно да – вие сте народен представител и въпреки зеленият документ да беше в действие, сте и дал своя вот доколкото помня от медийните Ви изяви. Поданици (граждани) ли са евреите след ЗЗН? Не. Имат ли право да бъдат избирани? Не.

- Можете ли като народен представител да участвате в съвещанията на Народно събрание не-присъствено, да гласувате и да се изказвате? Да. Могат ли депутатите от еврейски генезис след ЗЗН да гласоподават и да се изричат неприсъствено? Какви депутати от еврейски генезис. То няма такива жители в страната по това време (вижте горното тире).

- Можете ли да работите като народен представител или като каквото и да е друго без да се ваксинирате или да сте преболедувал? Да – за доста сфери и специалности, а в някои, които са в контакт с други хора и след изработен тест – а Вашият даже е безвъзмезден и аз с наслада заплащам налози, с цел да знам, че моите представители са в чудесно здраве. Могат ли еврейските не-поданици след ЗЗН да работят каквото решат? Освен амбулантна търговия и избрани свободни специалности, съвсем всичко друго им е неразрешено.

- Имате ли независимост на словото да се изказвате, да събирате митинг и да показвате мнението Ви, което даже и когато не ми харесва, почитам – Разбира се и то без проблем по национални медии. Могат ли евреите в България след ЗЗН? Всъщност еврейското население, подкрепено от смели българи, провежда протестно шествие срещу закона и възможната депортация на евреите на 24 май 1943. А по-късно много от участниците са пратени в трудови лагери тъй като стачкуват. Вие, уповавам се, в никакъв случай да не страдате поради правото си на митинг и свободно слово и да стигате до такова нещо като трудов лагер (макар точно със свободните си думи да обещахте трудови лагери за съперниците си).

- Можете ли да заведете дело в свободен и самостоятелен Конституционен съд за това дали мярката е вярна или не? Да, въпреки да обещавате от месеци, че ще го извършите и не го правите… Дали са можели евреите в България след ЗЗН? Тук даже няма да давам отговор.

Така че тъй като като историк имате отговорност по какъв начин се предава предишното, а като представител на народа – по какъв начин ще наподобява бъдещето ни, апелирам Ви, подбирайте си сравненията. И тъй като се тормозя, че стана дълъг текст, а в последно време доста хора (разбира се не и академик като Вас) по-малко четат, а повече приказват – съм Ви го обобщил в тази лесна схемичка:

Ако не ви харесва нещо като закон или разпоредба, борете се с него по всевъзможен начин. Само оставете паметта на жертви и потърпевши на мира.

И бъдете здрав. Че има тежък вирус и е добре всеки да е предпазен ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР