В тази събота – 7 октомври – Врачанският митрополит Григорий

...
В тази събота – 7 октомври – Врачанският митрополит Григорий
Коментари Харесай

Врачанският митрополит Григорий ще служи в обновената църква в село Драганица

В тази събота – 7 октомври – Врачанският митрополит Григорий ще отслужи “чин на обновлението” в ремонтираната черква във видинското село Драганица. Храмът е един от най-старите в Северозапада. Построен е през далечната 1665 година, а в сегашния си тип е от преди повече от 150 години. Извършен е повсеместен ремонт на църквата, която носи името на света Петка - Параскева – една от най-почитаните светици в България. Нейната памет се чества на 14 октомври.
В събота богослуженията в актуализирания храм ще стартират в 8 ч. с празнична утреня. След нея Врачанският митрополит Григорий ще извърши особено свещенодействие, което се прави след главен ремонт и се назовава “чин на обновлението”. След това ще стартира архиерейска света литургия, водена от митрополит Григорий в съслужение със свещеници от района.
След края на литургия ще бъде благословена храна, която ще се раздаде за здравето на всички, пристигнали на празника.
Ремонтът на средновековния храм “Св. Петка – Параскева” в с. Драганица е осъществен с финансовата поддръжка на Фондация “Помощ за благотворителността в България”, чийто главен акционер е предприемачът Иво Евгениев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР