В тази рубрика ще разказваме за технологичните промени в света.

...
В тази рубрика ще разказваме за технологичните промени в света.
Коментари Харесай

Музиката и новите технологии

В тази графа ще описваме за софтуерните промени в света. Идеята е да помогнем да се разбере езикът на новото време и неговите преимущества.

Новите технологии са повлияли върху съвсем всяка една сфера в живота ни. През последните месеци преглеждахме по какъв начин софтуерният напредък се е отразил на малкия екран, връзката, на метода ни на извършване на покупки, на четенето и прочие. Днес ще спрем взор на промените, настъпили в музиката. Моите баба и дядо постоянно са описвали “консумацията ” на музиката като едно общо, споделено наслаждение. Без значение дали се гледаше концерт по малкия екран или онлайн, музиката беше мотив за събиране и съпреживяване. Днес в музиката мощно развита е самостоятелната консумация. Интернет разрешава да гледаш концерти онлайн, да слушаш радио на персоналните си слушалки, движейки се, или да свалиш музикални творби на разнообразни устройства за експедитивност и улеснение. Без подозрение сходен напредък ни икономисва носенето на персонален грамофон в метрото, въпреки мнозина да са мнение, че плочата е безусловно незаменима като качество на звука.

С течение на времето устройствата почнаха да се смаляват от ден на ден – от CD плеър до дребна джаджа, събираща се в шепата ни. Един от основните герои в музикалната еволюция е MP3 [ем-пе-три]. Това е тип формат, подобаващ за предпазване на аудио или видео наличие. Информацията, която носи файлът, се запаметява на всевъзможни електронни носители на музика (компютър, таблет, телефон ит.н.) Оттам идва и името на известното портативно устройство за музика “MP3 плеър ”. Свързвайки устройството с компютър, свалянето на музика от Интернет става доста елементарно. Свръзката става посредством USB порт*. Зареждането на MP3 плеър е идентично със зареждането на телефон. Друг забавен феномен в музиката е Youtube [Ю-тюб] – уеб страница за гратис шерване на видеа. Там можем да намерим канали на разнообразни артисти и да гледаме техните видеоклипове. Сайтът разполага със записи от разнообразни излъчвания, вести и даже филми (особено впечатляваща е сбирката български филми). Просто напиши в търсачката, маркирана с лупа, какво искаш да намериш и резултатите ще се появят изпод.

Речник

USB [ю-ес-би] порт е нещо като жлеб, в който влиза устройство (USB) с подобаващ накрайник, като задачата е продан на данни. В този случай, при включен MP3 плеър в компютъра, ние можем да прехвърлим музика от него към MP3 плеъра.

Streaming [Стрийминг] e способ за изпращане или приемане на данни (най-често на видео) през компютърната мрежа. При неспособност за посещаване на обещано събитие като концерт, мач или семинар, което имаме предпочитание да посетим, на помощ идва видео стриймингът. Това е излъчването в действително време на избран уеб страница (доста постоянно това е Youtube). Нужна е единствено мощна Интернет връзка. На живо през компютъра!

SoundCloud [саундклауд] е безвъзмездна платформа за шерване на музика. Модерните реализатори избират този уеб страница за реклама. Soundcloud в пряк превод от британски значи “звуков облак ”. Облакът, както сме говорили, е онлайн хралупа, в която можем да резервираме информация, в този случай много музика. Така можем да си създадем плейлист (списък от определени песни), подредени по род и идващият път да не ни се постанова да търсим песните още веднъж.

За повече информация, посетете  https://blogtogranny.com/ , а за спомагателни въпроси пишете на [email protected].
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР