В тази кампания силно доминира психологията над политиката. Усещането е

...
В тази кампания силно доминира психологията над политиката. Усещането е
Коментари Харесай

Харалан Александров: В тази кампания усещането е за много високи нива на тревога у всички

„ В тази акция мощно господства логиката на психиката над политиката. Усещането е за доста високи равнища на паника у всички. Кампанията е вяла и тревожна ”. Това разяснява общественият антрополог Харалан Александров в ефира на предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS.

Д-р Велислава Донкина, клиничен психолог, добави, че би било доста хубаво, в случай че успеем да се поучим от нашата история. „ Някога е имало два типа ценз, с цел да можеш да участваш в публичния живот и в политиката- учебен и веществен. И това значи, че по този метод биха били поканени в публичния живот, в това да съзидават и да строят страната и нейната политика, старейшините на едно общество. Хората, които към този момент са посочили, че могат да основат нещо, което да работи, могат да бъдат положителни родители. Когато един народ не е образован и не е просветен, той доста елементарно се стресира и се манипулира ”, сподели тя.

Александров разяснява, че една част от хората са осъществили капацитета си в чужбина и са напуснали, друга част, които са останали или са се върнали, имат доста угнетен, забранен и несъзнателен едипов спор. „ Те безусловно желаят да разчистят света като разкарат могъщите татковци, които държат виновни за своето състояние. Тези хора нямат опит, само че имат голямо предпочитание да са на власт и да ръководят, и нахлуха във властта. Видяхме какво сътвориха. Тук съответствува поколенческият спор със обществения спор. Много от тези хора, които имат статус на съумели, имат еднаквост на неудачници ”, сподели той.

Д-р Донкина напомни, че преди доста години, за своя 70-ти празник, Вазов споделя пред Народното събрание: „ Работете в сговор и в братска любов със съединени сили ”. „ Това през днешния ден звучи идеалистично, бясно и неуместно. Но, в него има доста смисъл. Единствено зрелостта, т.е. умеенето да се удържат и осмислят личните желания и потребности, и да се цивилизоват, е метод те да не стават разрушителни и хората да могат дружно да съзидават ”, счита тя.

Според Харалан Александров това, което би трябвало да се разбере, е какво прави допустимо хора с трагични дефицити да бъдат изтласквани в лидерски позиции и да им бъде разрешено да се разпореждат със ориста на страната и обществото. „ Това е огромният въпрос и ние нямаме явен отговор. Проблемът, който ние имаме с водачите на политическите обединения у нас, е тяхната незрялост и фиксация върху отцеубийството, тяхната цялостна неспособност да изоставен нарцистичните си мечти, да отидат оттатък желанието за разпра, да преодолеят и удържат вътрешната си едипова драма, в която обитават, и да влязат в действителността ”, изясни той.

Д-р Донкина заключи, че хората са в действителност доста уплашени, доста напрегнати, доста ги тревожи мисълта за това каква зима ще пристигна и по какъв начин ще бъде претърпяна тя. ”И това са действителни въпроси, които са свързани с бита и в някакъв смисъл с физическото оцеляване, не с духовното. Колкото по-близо до рецесия е един човек, толкоз по-голяма потребност от добра грижа има той. Възможността да се случи нещо положително постоянно съществува ”, сподели тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР