В тази история няма нито едно име. Жената, която е

...
В тази история няма нито едно име. Жената, която е
Коментари Харесай

Една анонимна история за доброто

В тази история няма нито едно име. Жената, която е направила тази доброта, не желае да се написа нищо за нея. Тези, които са получили дарението, са деца с тежка орис и би трябвало да бъдем деликатни.

Въпреки това ви подсигуряваме, че историята е същинска. И макар нежеланието на дарителката, желаеме да я разкажем, правейки всичко допустимо да запазим анонимността й.

Главната героиня в тази история е жена на възраст от село с етническо смесено население. В началото на предходната година тя е споходена от непредвиден шанс. Печели огромна сума от игра на Националната лотария.

Недалеч от нейното село, в един хубав български град, има два Центъра за настаняване от фамилен вид. Това е новото име на институцията, която сме привикнали да назоваваме " детски дом ". От няколко години тече така наречен развой на " деинституционализация " и новите Центрове за настаняване от фамилен вид нямат нищо общо със старите домове. Но като всяко нещо, което разчита на бюджета, и там парите не стигат и все има потребност от нещо.

В едното ЦНСТ в този град живеят десетина деца. Имахме щастието да е срещнем с тях. Прекрасни деца с необикновено комплицирани ориси, всяка от които сама по себе си е почтена за книга. Като публицисти изпитваме известно страдание, че няма да можем да ги разкажем. Като хора знаем, че не би трябвало да го вършим, тъй като странните и комплицирани истории могат да им попречат в бъдеще.
лотарията. Иска да подари част от тях и попитала от какво имат потребност. Казали й, че имат потребност от матраци, тъй като старите са към този момент доста остарели.

В същия град има и още едно ЦНСТ. От тези, за които сме привикнали да не мислим и да не виждаме. В него живеят деца с увреждания, множеството приковани към инвалидни колички. Жената отишла и при тях. Видяла вехтите колички, в които децата прекарват огромна част от времето си и предложила да им купи нови, по-хубави и по-практични.

Бяхме помолени от директорката на ЦНСТ-то да не разгласяваме имена или суми. Дарителката изрично отхвърля да се снима, да напишем името й, да разкажем историята й, която сама по себе си е трагична и заслужава обособен роман. Редактирахме деликатно този текст, с цел да няма нищо, което да насочва към нея. Дори в нейното село не знаят за дарението й. Въпреки парите, които е спечелила, тя продължава да води предходния си, елементарен живот.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР