В тазгодишното издание на конкурса за авторски детски приказки Дъбови

...
В тазгодишното издание на конкурса за авторски детски приказки Дъбови
Коментари Харесай

Нуша Роянова, издател: Дете, което пише хубаво, ще има желание и да пише грамотно

В тазгодишното издание на състезанието за авторски детски приказки " Дъбови листа " вземат участие повече деца от повече обитаеми места, разгласи пред " Детски Дневник " основателят му Нуша Роянова.

" До през днешния ден имаме към 80 самостоятелни участника, само че има и доста групови, тъй че броя надвишава 150. Фактически тъкмо в последните дни на състезанието безусловно се " изсипаха " повече от 350 творби. Поради тази причина имам възприятието, че тази година журито ще има още повече работа ", сподели тя.

Освен Роянова - художник-илюстратор, учител по приложни и изящни изкуства и издател, членове на журито са още Яна Пеловска, която е шеф на Центъра за развиване на медиите, и гл. ас. доктор Юлия Йорданова-Панчева, която е с три професионални профила – фолклористика и културна антропология, литературна история и методика на образованието по литература, книгоиздаване и печатна публицистика и учител в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

В миналогодишното издание на състезанието участваха тъкмо 400 приказки на деца и младежи от 44 обитаеми места, а определените 25 бяха издадени в книжката " От деца за деца ", илюстрирана с 35 рисунки. И тази година илюстраторите на книгата ще са децата от школата по изобразяване " Дъбови листа " на Нуша Роянова. " Многократно ще четем в школата приказките, достигнали до финала. Когато едно дете се въодушеви от обещано произведение, приготвя илюстрация към него. Аз доста държа на този миг - детето единствено да избере приказката, която го допира. Само по този начин се получават въздействащи илюстрации. Такива, които доразказват приказките ", разяснява тя.

Тази година към създателите на определените творби ще бъде изпратена молба - да предлагат индивида, който ги е въодушевил и подкрепял в писането. " Това може да бъде родител, баба дядо, брат или сестра, преподавател, другар. Така че тази година с изключение на най-хубавите създатели, грамоти ще получат и хората, които поддържат младите гении ", изяснява Нуша Роянова. " И тази година в сборника с най-хубавите приказки ще включим 25 творби. Предстои ни сложна задача ", добавя.

В състезанието могат да вземат участие всички деца и младежи на възраст до 18 години. Няма жанрови ограничавания.Задължителни са единствено положителната писмена просвета и положителното въображение. Крайният период за присъединяване е 24 май. Творбите би трябвало да се изпращат на [email protected], а вести за състезанието има тук.

А положителните текстове, само че с правописни неточности дисквалифицирате ли?

" Не, никога! Разбира се ще го редактираме, в случай че видим систематични неточности, ще върнем противоположна връзка на имейла, от който сме получили текста. Но аз имам вяра, че в случай че едно дете сътвори луксозна приказка, то ще има и предпочитание да се научи по какъв начин да написа грамотно. Образованието и грамотността са развой. Идеята за приказките е единствено бензин. Въображението на децата и младежите са моторът на придвижването напред. Ние можем единствено можем да бъдем положителни навигатори ", дава отговор Нуша Роянова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР