В Ташкент днес бе открит филиал на Националния изследователски ядрен

...
В Ташкент днес бе открит филиал на Националния изследователски ядрен
Коментари Харесай

В Ташкент откриха първия чуждестранен филиал на руския Национален изследователски ядрен университет


В Ташкент през днешния ден бе открит филиал на Националния проучвателен нуклеарен университет „ Московски инженерно-физически институт “ (МИФИ), оповестиха от института. На церемонията участваха министър председателят на Узбекистан Абдула Арипов, генералният шеф на съветската корпорация „ Росатом “ Алексей Лихачов, министърът на енергетиката на Узбекистан Алишер Султанов, президентът на Академията на науките на републиката Бехзод Юлдашев, ректорът на МИФИМихаил Стриханов, представители на узбекистанското държавно управление, Агенцията по развиване на атомната енергетика „ Узатом “, „ Росатом “ и други посетители.

Откриването на филиал на МИФИ в Ташкент е удостоверение на поредното развиване на съдействието сред Узбекистан и Русия. В него студентите могат да се образоват на основата на най-хубавите модерни стратегии. Институтът е приет освен в Русия, само че и на интернационално равнище. Всички випускници на филиала ще получат тапия по съветски пример, която се признава в Узбекистан и чужбина, ще им бъдат обезпечени и работни места в локалните предприятия на атомната промишленост.

Генералният шеф на „ Росатом “ изрази убеденост, че откриването на филиала на МИФИ ще помогне за развиването на качествена стратегия за подготовка на експерти за развиването на атомната промишленост в Узбекистан.

„ Строителството на първата АЕЦ в Узбекистан е огромен план, чиято реализация е невъзможна без развиването на кадровия капацитет. Подготовката на експерти е основа за сполучливото развиване на атомния бранш в страната и ние се радваме, че нашето съдействие с узбекистанските сътрудници в тази сфера е толкоз сполучливо “, съобщи Алексей Лихачов.

След тържествените приветствия, гостите алегорично прерязаха лента, с което означиха откриването на първия филиал на висшето образователно заведение в чужбина. Те разгледаха аудиториите и актуалните лаборатории на новия кампус, където ще се образоват бъдещите атомни експерти на страната. Алексей Лихачов беседва с първите студенти и им пожела триумф. Президентът на Академията на науките на Узбекистан Бехзод Юлдашев и ректорът на МИФИМихаил Стриханов изнесоха лекция за историята на най-хубавия атомен университет в Русия.

Идеята за откриването на филиала е на президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев. Основни посоки на активността на новия ВУЗ е подготовка на висококвалифицирани инженерно-технически фрагменти в областта на нуклеарната енергетика и топлофизиката, както и за фундаментални и приложни научни проучвания в региона на нуклеарната физика.

За образованието, дружно с узбекистанските експерти, са привлечени и висококвалифицирани преподаватели от Русия с дълголетен опит във водещи съветски и задгранични ВУЗ. Студентите ще имат опция да слушат лекции на международни специалисти посредством отдалечено образование, като едни от първите лектори ща бъдат представители на Международната организация за атомна сила и експерти от „ Росатом “.

Първите 100 студенти сполучливо минаха входните изпити и скоро ще стартират да учат в новия кампус. Обучението ще бъде платено от бюджета.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР