В търсенето на мир и прекратяване на огъня Турция подкрепя

...
В търсенето на мир и прекратяване на огъня Турция подкрепя
Коментари Харесай

Чавушоглу от Южна Африка: Турция подкрепя формулата на Зеленски за мир в 10 точки - Свят

В търсенето на мир и преустановяване на огъня Турция поддържа украинската формула за мир, дефинирана от президента на Украйна Володимир Зеленски. Това съобщи пред публицисти в Претория, Република Южна Африка, министърът на външните работи в турското държавно управление Мевлют Чавушоглу.

Чавушоглу приказва пред публицисти на конференция след среща с министъра на интернационалните връзки и съдействие на Южна Африка Наледи Пандор. Сред тематиките, които разяснява, в частност бяха осъществяването на Истанбулските договорености за зърнения кулоар и турската позиция по вйната в Украйна.

Отговаряйки на въпроси за Украйна, Чавушоглу, представен от Анадолската организация съобщи, че Турция е положила огромни старания в това отношение и президентът Реджеп Тайип Ердоган през цялото време работи както за преустановяване на огъня, по този начин и за дълготраен мир.

" Разбира се, нашата цел е дълготраен мир и взаимно задоволително решение. Вярваме, че тази война ще завърши на масата за договаряния. Колкото по-скоро, толкоз по-добре ", сподели Чавушоглу.

Обяснявайки напъните на Турция, турският министър изясни: „ Има нови параметри и действителности. Русия декларира, че е подготвена за договаряния в този момент. Зеленски предложи кротичък проект от 10 точки. Ние, като Турция, поддържаме този проект и продължаваме нашата работа “.

Отбелязвайки, че макар войната резултатите от дипломацията са видни и, че договарянията са траяли в доста измерения, Чавушоглу добави: „ Ние сме домакини на договаряния в Истанбул. Води се война, само че ние сме във взаимоотношение и ангажираност и с двете страни. пробвайки се да бъде комплициран завършек на тази война допустимо най-скоро. "

През ноември м. година украинският президент Володимир Зеленски показа пред участниците в срещата на върха на Г-20 „ формулата на мира “ с 10 условия за урегулиране на спора. Сред тях бяха извеждане на съветските войски от територията на Украйна и преустановяване на бойните дейности, възобновяване на справедливостта, продоволствена сигурност, освобождение на всички пленници и депортирани лица и възобновяване на териториалната целокупност и международния ред в сходство с устава на Организация на обединените нации. Руският външен министър Сергей Лавров назова изискванията на Киев „ несъответстващи и нереалистични “

Междувременно с посредничеството на турската страна и на Главния омбудсман на Турция Шереф Малкоч във вторник в Анкара се състоя втората от началото на войната среща очи в очи сред съветския Пълномощник по правата на индивида Татяна Москалкова и омбудсмана на Украйна Дмитрий Лубинец. Преди това двамата са имали и видеоконферентни връзки.

На една маса Москалкова и Лубинец разискали въпроси, свързани с оказване на филантропична помощ на жители на двете страни. Украйна и Русия към този момент неведнъж си разменяха пленници и си предаваха взаимно тленните остатъци на починали в бойните деяние, а сега двете страни работят по замяна на лица, против които има повдигнати обвинявания и са арестувани по отношение на досъдебни производства против тях. Едновременно с това се водят диалози за освобождението на цивилните жители, които не са участници в бойни дейности, само че са взети в плен или са държани като заложници.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР